Детски приказки, състезания в онлайн куиз и интерактивни разходки  обединява Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в програмата за „Лято в библиотеката 2019”. Инициативите са насочени към децата и тийнейджърите в града и ще се проведат в периода 3 юли – 30 август.

Програмата започва на 3 юли от 10.30 ч. с детска читалня, която през годините се открои като една от най-любимите инициативи за доброволци, които обичат да четат на малките слушатели. И тази година, всяка сряда, ще е запазена за магичния свят на приказките и всички малки приятели на книгите от 0 до 10 години. Лятната читалня ще се провежда в Детски отдел и Филиал.

През целия период на „Лято в библиотеката” децата могат да участват и в работилници за „Приказни игри”. Всеки петък посетителите ще могат да рисуват, оцветяват, да изработват оригами и книгоразделители. Тази година библиотечните специалисти от филиала в ж.к. „Дъбника” са подготвили и работа с природни материали.

Тийнейджърите могат да се включат по-активно в две предизвикателства, които библиотеката отправя към тях. Първото е Book Quiz, който започва на 15 юли и ще се провежда четири поредни вторника, до 6 август включително. Идеята е да се провокират младите хора по забавен начин да отговарят на въпроси, свързани с тийн книги, художествени персонажи, анимационни и герои от онлайн игри и да научават любопитни факти, свързани с четенето и книгите. Играта е подходяща за деца над 7 години. Ще се провежда чрез онлайн платформа през смартфони и таблети в Детски отдел.

Втората провокация, насочена към подрастващите е играта „Вълшебно пътешествие сред чудесата на света”. Целта е под формата на интерактивна разходка и решаване на загадки участниците да научават любопитни факти за чудесата на света. Инициативата е подходяща за деца над 7 години и ще се провежда в Детски отдел в дните 15, 22 и 29 август.

 

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий ще се проведе будителско ателие във връзка с конкурс за литература и изобразително изкуство на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето“. Библиотечните специалисти ще припомнят за живота и творчеството на будителя. Срещите ще се проведат в дните 8, 22 юли и 5 август в Детски отдел. Творческият конкурс е иницииран от Врачанската света митрополия, съвместно с Областната администрация – Враца и Регионалното управление на образованието – Враца. В него могат да участват деца и ученици от Врачанската епархия на възраст от 5 до 19 години.

 

През летните месеци ще се проведе и уъркшоп за карикатура.

 

Всички инициативи са безплатни. Посещенията за групи се организират с предварително записване на място в библиотеката, по телефон: 0878 236 263 или на имейл: libvratsa@libvratsa.org.