Книгата „Моето име е уиски“ вече е притежание на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

Първият том е изцяло посветен на едномалцовото шотландско уиски и някои от неговите главни герои.

Луксозното издание е дарение на библиотеката от Мирослав Владиков. Той и доктор Марко Димитров са основатели на „Уиски Галери“ – първият бранд на Балканите, специализиран в бутилирането на едномалцово шотландско уиски.

Книгата е на английски език и включва фотографски портрети на 27 личности от света на уискито, като колекционери, Дистилъри, мениджъри на уиски барове, придружени от интервюта, в които те разказват за пътя и философията си за живота.

Всяко от представянията на значимите имена в индустрията е обогатено от анекдоти и непубликувани истории.

Включени са портретите на Валентино Загати, чиито бутилки могат да се разгледат в музей на уискито в Нидерландия, Джорджо Д’Амбросио – един от най-големите колекционери в Италия, Емануел Дрон, който притежава бар с над 400 бутилки уиски, Джузепе Беньони, Дейвид Търнър, Масимо Риги и др.

Голяма част от описаните личности са италианци, които се смятат и за най-добрите колекционери в света.

Най-старата бутилка, включена в книгата е от 1877 година, произведена в Шотландия.

Сред 480-те страници може да бъде видяна и бутилката, която е класирана с максимален брой точки в най-престижната уиски класация.

Книгата е издадена през 2017 г. Предстои да излезе и том 2, който обещавам, че отново ще подаря на врачанските читатели”, увери Владиков. Авторите са трима италианци. Давиде Терзиоти заедно с двама известни специалисти по комуникация и фотография Фабио Петрони и Саймън Мурат са дали на книгата много модерен и оригинален отпечатък.

Книгата ще бъде на разположение на читателите на библиотеката в отдел „Обща читалня”.