Проливният дъжд, който се изливаше над Враца от сутринта на 13 април 2019 г. направи всичко по силите си, да усложни провеждането на концерта на народния изпълнител Илия Луков и съпровождащите го ансамбли и певчески групи.

Въпреки лошите метеорологични условия, българският дух все пак завладя залата на Драматично-кукления театър в град Враца.

Сцената се разтресе под краката на танцова школа „Нанков“, танцов клуб „Калушари“ гр. Враца с ръководители Георги Евденов и Ива Ценова, танцов клуб „Хорце, винце и още нещо“ и „Средношколски танцов ансамбъл“ гр. Мездра с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.

Публиката бе завладяна от българската традиция,

която струеше от песните на певческите групи „Искра“ с. Синьо бърдо и „Балканска китка“ към читалище „Пробуда 1926“ с. Згориград. Върхът на емоциите бе достигнат, когато обичаният народен певец Илия Луков, съпроводен от прекрасните изпълнения на танцова формация „Мездра“, изпя няколко революционни и патриотични песни в прослава на непокорния и жилав български дух.

Сетне на сцената се качи българският представител в Европейския парламент г-н Ангел Джамбазки, с чиято подкрепа се провежда тази инициатива. И в думите на евродепутата имаше много българска сила, плам и воля. Особено когато, след като награди участниците в концерта, той се обърна към публиката и попита емоционално:

Ето, вижте тези млади хора! Харесват ли ви? Докато ги има тях и хора като Илия Луков, България никога няма да умре!

На финала някак съвсем естествено се развихри традиционното най-дълго българско хоро, на което се уловиха десетки малки и големи граждани и гости на Враца.