Денят на Лом се отбелязва ежегодно на 17-ти септември,  църковния празник „Св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов”. Като празник на града тази дата се чества от 1993 година, когато с решение №171/21.07.1993 г. на Общинския съвет той е обявен за Ден на Лом.

Денят ще започне с тържествена литургия, която ще бъде отслужена в катедралния храм „Успение Богородично” от 09:00 часа.

Фанфарният оркестър при ОУ „Константин Фотинов” ще се изяви от 10:30 часа пред Народно читалище „Постоянство”, а половин час по-късно, от 11:00 часа, ще започне тържественото заседание на Общинския съвет в малкия читалищен салон. По време на сесията ще бъдат връчени почетните знаци на отличените през годината.

В 12:00 часа в Общинската художествена галерия „Поломие” ще бъде открита ретроспективна изложба на художника Огнян Боянов.

Духовата формация „Виво” от Монтана ще зарадва любителите на народната музика от 19,30 часа на площад „Свобода”, а празничният ден ще завърши с концерт на танцовия състав Masters of the Dance“. Началото е в 20,30 часа на централния площад.

Програмата по повод празника на Лом започна още на 13-ти септември с концерт на Мария Илиева на площад „Свобода”.

На 14-ти септември гръцкият певец Сакис Кукос зарадва ломчани с концерт,

а на следващия ден босненецът Амар Гиле и неговата група направиха незабравимо шоу на централния площад.

Проявите продължават и след 17 септември.

На 20-ти септември в летния амфитеатър в Дунавския парк, софийската опера и балет ще представи  спектакъла „Зорба гъркът“.

Атрактивно събитие ще има и на 21-ви септември, когато кулинарят Иван Звездев ще приготви риба за всички. Шоуто е наречено „На риба с бира в Лом“. За него от град Ниш пристигат представители на сръбската община.

На 21-ви и 22-ри септември ще се проведе кръг от Републиканското първенство по водомоторен спорт за купата на Кмета на Община Лом.

Вечерта на 22-ри септември стартира фестивалът „Рок вълнение“, в който ще се изявят млади и утвърдени рок групи.

Празничната програма ще завърши с театралния фестивал на името Кръстьо Пишурка , който ще се проведе от 23 до 29  септември в читалище “Постоянство”.