Новите четири локомотива, носещи имената на поредните български владетели, които са княз Борис I, цар Симеон Велики, цар Петър I и цар Самуил, тръгват по българската железница.

Всеки един от тях разполага със специфичен QR код, при сканирането, на който чрез мобилно устройство се появява информация за историята на владетеля, на когото е наименуван локомотива.

Друга интересна подробност е, че на челото на всеки Смартрон е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история.

Новите четири локомотива Смартрон бяха доставени и от днес /29-и април/ са включени в съставите на влакове, които пътуват по основните дълги дестинации в страната.

С новодоставените локомотиви БДЖ вече разполага с 10 Смартрона, с което ДЗЗД „Сименс Трон” изпълни предсрочно заложените в договора срокове за доставка.

Останалите пет локомотива, които трябва да бъдат на разположение на БДЖ до края на годината, най-вероятно също ще пристигнат преди края на посочените срокове, благодарение на което дружеството ще разполага по-рано с необходимия ресурс за изпълнение на Графика за движение на влаковете.

След като през месец май 2020 г. беше решен проблема с недостига на вагони, от април тази година вече е преодолян и трайният недостиг на локомотиви.

Чрез наличието на достатъчен подвижен състав ще бъдат редуцирани системните закъснения и отмяната на влакове подари съществуващия досега недостиг.

Локомотивите Смартрон, с които БДЖ вече разполага, се движат в съставите на влакове по направленията София-Бургас-София, София-Варна-София, София-Свиленград-София и София-Кулата-София.

Смартрон „Княз Борис I“

Смартрон „Княз Борис I“

Смартрон „Цар Симеон Велики“

Смартрон „Цар Симеон Велики“

Смартрон „Цар Самуил“

Смартрон „Цар Самуил“

Смартрон „Цар Петър I“

Смартрон „Цар Петър I“