„Няма вредна храна, а най-нездравословното нещо е да имаме излишни телесни мазнини. Хората не трябва да са прекалено крайни в следването на модел на хранене“.

Това сподели за БНР Любомир Иванов, фитнес инструктор, специалист по спортно хранене и възстановяване, републикански шампион по културизъм, създател на един от най-четените блогове за фитнес, хранене и здравословен начин на живот.

По думите му е важно човек да не спира да се движи.

„Ако човек се храни разумно през цялата година, то няма да има проблем, ако похапне по-обилно по празниците. Най-успешният режим на хранене е този, който можем да следваме. Има базови принципи, които можем да следваме – над всичко са калориите. Единственото задължително условие да сваляме тегло се нарича калориен дефицит“, допълни фитнес инструкторът и още:

„Здравословното хранене за мен е – тялото има нужда от някакви съставки, здравословно е те да дойдат в него. Тялото не борави с храни, а със съставки. Няма как те да дойдат само от една храна… Едно от най-важните неща е да променим навиците си към по-добро. Необходима е култура на хранене“.

„Един от най-големите митове е, че мазнините са вредни, но и да не се забравя, че дозата прави лекарството или отровата. Например спанакът е полезен, но не и за хората с бъбречни проблеми. Дали нещо е полезно или вредно, зависи от дозировката и от здравословното състояние на човека. Другият мит е за глутена – трябва да го избягват само тези, които имат непоносимост към него“.

Снимка: БНР