Виртуозните музиканти и Симфониета-Враца ще участват в заключителния концерт от тазгодишното издание на XXXIII-тия Младежки музикален форум.

В програмата са включени прочути произведения: Чайковски – Концерт за пиано и оркестър N1 и Бетовен – Концерт за цигулка и оркестър.

В настоящия концертен сезон Симфониета-Враца отбелязва 110 години организирано музикално движение във Враца. Във връзка с юбилея, ще имаме възможност да се насладим на изкуството на именити български и световни музиканти, както и млади таланти, лауреати на наши и международни конкурси.

В концерта на 3-ти октомври от 19.00 ч. ще чуем прекрасните музиканти Лия Петрова и Симеон Гошев, и Симфониета-Враца с диригент Христо Павлов.

Билети на касата в градския билетен център до х-л ‚Хемус“ и в залата, преди концерта.

Лия Петрова започва да свири на цигулка едва 4-годишна, само след две години вече концертира с различни оркестри, а на 8 години получава Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО.

Талантливата цигуларка е носител на награди от международните конкурси „Тибор Варга” (Сион), „Луи Шпор” (Ваймар), „Вацлав Хумел” (Загреб). През 2016 печели Първа награда на Международния цигулков конкурс „Карл Нилсен” в Дания. Свири с уникалната италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 г., предоставена й от Queen Elizabeth Music Chapell.

Била е солист в концерти на Брюкселската и Люксембургската филхармония, на Камерния оркестър на Лозана, Националния оркестър на Монпелие, филхармониите на Осака, Монте Карло и др.

Като камерен изпълнител споделя престижни европейски сцени с музиканти като Готие Капюсон, Юдзя Уан, Катя Буниатишвили, Гари Хофман, Луи Лорти, Никола Ангелих и др.

Сред авторитетните й изяви са участията: в проекта “Марта Аргерих и приятели” в Атина през 2016 и във Франция през 2016, където свири заедно с Марта Аргерих, Рене Капюсон, Юрий Башмет и Миша Майски.

Симеон Гошев завършва бакалавърска степен по пиано в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена в класа на проф. Щефан Владар.

Следва година при проф. Алън Вайс по програма „Еразъм“ в Белгия, а през 2016г. Симеон Гошев получава магистърска степен с отличие от университета във Виена като студент на Олег Майсенберг и Лилия Зилберщайн.

В момента Симеон Гошев разделя времето си между Виена и София, където следва докторантура под ръководството на проф. Борислава Танева.

Най- скорошните успехи на младия музикант са втора награда от международния конкурс Панчо Владигеров през юни 2019. и общо три награди от конкурсите Л. Яначек в Бърно, Чехия през 2017 и „От Бах до джаз“, Атина/Париж през 2018.

По време на следването си Симеон участва в майсторски класове на някои от най-големите имена в клавирното изкуство – Мишел Бероф, Оксана Яблонска, Тамаш Унгар, Арие Варди, Борис Берман, Клаус Хелвиг, Паскал Девойон и много други.

Симеон има записи за БНР, БНТ и Баварското Радио, концертни изпълнения в Стокхолм, Копенхаген, Хелзинки, Мюнхен, Виена, Залцбург, София, Белград и др.

Лауреат е на множество национални и интернационални​ ​конкурси – 1-ва награда на конкурсите „Млади Виртуози“ и „Евангелия Джари“ (Кипър), 2-ра награда на конкурсите „Лист-Барток“ и „Виенска Класика” и др.