Двеста зрелостници получиха символичния ключ на Козлодуй с пожелание да се върнат в родния град. На 10-ти май Община Козлодуй подготви специален празник за всички зрелостници от ПГЯЕ “Игор Курчатов”, СУ “Св. св. Кирил и Методий”, Козлодуй и Бутан и СУ “Христо Ботев”.

Учениците излязоха на сцената заедно със своите класни ръководители.
Кметът на общината получи подарък от дванадесетокласниците от СУ “Христо Ботев” с думите “Благодарим за всичко, което правите за Козлодуй! Ние виждаме и оценяваме!”.

Младежите й поднесоха стъклено пано, изработено от тях и изобразяващо голямо око.
Маринела Николова се обърна към абитуриентите:

“Самата аз съм майка на зрелостник и съм допълнително развълнувана и щастлива. Пожелавам Ви успех на матурите! Дано запишете специалност, която ви е на сърце и аз силно се надявам след години Козлодуй да ви посрещне като специалисти и да намерите реализацията си тук”.

Николинка Тодорова – директор на Гимназията в Козлодуй подкрепи своите абитуриенти с лично присъствие на празника и на сцената.


“До момента никой кмет не е правил подобно събитие за всички абитуриенти-ключовете с послания, специалното внимание са много значими за тях”, коментираха класни ръководители.
Раул Торес и неговите танцьори разгорещиха емоциите на присъстващите, десетки младежи се качиха на сцената за да се впуснат в латино танци.
Музикалното шоу бе завършено с тийн идола Тита – дошла специално за абитуриентите на Община Козлодуй. Светлинно лазерно шоу и грандиозна заря бяха черешката на тортата в празника.

От 2016-та Община Козлодуй въведе традиция всеки абитуриент да получава по едно копие на ключа на града. Три години подред кметът Маринела Николова ги връчваше на изпращането в училище.

Обикновенно вечерта се провеждаше и концерт, с изпълнител, който зрелостниците определят след гласуване.
Тази година намерението на администрацията беше дванадесетокласниците да се почувстват още по-специални и от сцената директно на празника да получат своите ключове.

Класовете останаха заедно и по време на концерта се забавляваха с двучасовата програма.