Природните резервати в България са места с удивително красива флора и фауна, където различните видове са под защита. Само на едно място в страната обаче, кафявите мечки могат да бъдат видяни в напълно естествената им среда на живот. Това е Паркът за реадаптация на танцуващите мечки, който е разположен на 12 км от град Белица. Ако сте в Южна Рила или пък се намирате в Пирин, не бива да пропускате възможността да посетите уникалния резерват.

park tancuvashti mechki

Паркът е разположен върху площ от 12 хектара, където животните да бъдат изцяло в сто процентова естествена среда. Местността, в която се намира природният резерват, се нарича “Андрианов чарк” и е с надморска височина от 1200-1300 метра. Тя е на разстояние от 180 км от София и на не повече от 20-на км от Банско. Курортът е отличен вариант за пълноценна почивка, която да е съчетана с посещения на забележителни исторически, културни и природни дадености в близост.

park tancuvashti mechki

Паркът на танцуващите мечки функционира от 2000 г., когато е създаден по инициатива на две природозащитни организации “Бриджит Бардо” и “Четири лапи”. Желанието им да се обособи пространство, на което да се приютят застрашени кафяви мечки от цялата страна и за тях да се грижи екип от ветеринарни специалисти се реализира с подкрепата на Община Белица. Днес “танцуващите” мечки са в защитени условия, те са под наблюдението на експерти, които изучават навиците и поведението на животинския вид.

Районът около Белица е изключително живописен със своите иглолистните и широколистни гори, зелени поляни и бистри планински реки, което го превръща в едно от най-предпочитаните места в страната за отдих от туристите. Паркът на танцуващите мечки е истинска атракция за посетителите, които могат да видят в естествена среда животните и техния начин на живот.

Самият резерват е разделен на два района, които са свързани с 30-метров мост, по който мечките свободно преминават от едната към другата зона. Тук за животните са изградени бърлоги и изкуствени езера за къпане. Пребиваващите животни обитават всичките седем основни сектора, между които са изградени общо 11 прохода.

В парка сигурността на посетителите е абсолютно гарантирана. Всеки може да се разходи свободно и да наблюдава животните, които са отделени от хората с предпазни мрежи и електропастир. Единственото условие към гостите на резервата е, да следват указаните преходи и табели.

Вътре в обособената зона са изградени два информационни центъра, както и места за отдих на туристите. На разположение на посетителите има гид, който може да ги разведе из парка и да им разкаже за историята на мястото и особеностите на животинския вид.

 


Паркът за реадаптация на танцуващите мечки е сред най-посещаваните туристически обекти в района на Белица. Много от гостите на град Банско включват обекта в маршрутите си. Още повече, че освен с автомобил, до тук водят три екопътеки, популярни с наименованията си – “Летящите цветя”, “Пазителката на живота” и “Властелинът на планините”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Районът предлага възможност за съчетаване на селски, исторически, културен и екотуризъм. Самата Община Белица е сред най-малките в България, тъй като се състои едва от 12 населени места. Това са едноименният град Белица и още 11 живописни села, които попадат в рамките на Национален парк “Рила”. Най-близкият курорт е Семково, който се извисява на 1700 метра надморска височина, откъдето се разкриват незабравими гледки към планините Рила и Пирин.

През зимата тук има и подходящи писти за ски спускания. На по-малко от половин час с автомобил е курортът Банско, който попада в територията на втория от трите национални парка в страната – “Пирин”.

pirin

 

За любителите на планината, през всеки сезон от годината, Рила и Пирин са любими места за пълноценна и зараеждаща ваканция. Идеална възможност за релаксираща почивка със спа и активности сред природата предлага петзвездният комплекс Лъки Банско. Най-харесваният апартхотел в региона организира за своите гости безплатни екскурзии до всички забележителности в района.

Снимки: Парк на танцуващите мечки , Pexels