Вашето куче може да разбере кога сте стресирани, тъй като в подобни моменти миришете по по-различен начин, сочи ново изследване. Миризмата на човешката тревога е толкова силна, че домашният любимец може да я разграничи от тази, типична за спокойните ни състояния, в 93,75% от случаите (дори тогава, когато те не познават хората срещу тях).

В експериментите взимат участие четири кучета от Белфаст в Северна Ирландия, наречени Трео, Фингал, Сут и Уини.

Проби от потта и дъха са взети от 36 души преди и след решаването на динамичен математически проблем, като повишеното кръвно и пулс след изпълнението на задачата потвърждава, че нивата на стрес са се покачили. Впоследствие четирите кучета са обучени да разпознават между базовите проби и тези, асоциирани с по-висок стрес.

Като цяло четирите кучета разпознават миризмата на стрес в 675 от общо 720 опита, като отделните животни се справят с 90 до 96,88% точност.

Според изследователите кучетата вероятно успяват да надушат миризмата на кортизол (хормона на стреса). Освен това те обясняват, че стресът води до „стимулиране на глюкогенезата, гликогенолизата и липолизата, както и до по-високи нива на ренин и на ензима ангионезин 2.

Изследователите добавят, че бъдещи проучвания биха могли да разкрият повече и за „емоционалната зараза“, при която кучетата имитират емоционалното състояние на своите стопани.