Денят започна с тържествена сесия на Общински съвет, Козлодуй, в СУ „Св. св. Кирил и Методий”. На нея бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на град Козлодуйпроф. Марин Андреев (посмъртно) и проф. Спас Доневски. По случай сесията се състоя празнична програма, в която всички присъстващи имаха удоволствието да чуят песни и стихчета в изпълнения на деца, представители от всички училища.

Стотици граждани и гости на Козлодуй в по-късните часове на деня се събраха в Ботев парк на празника, организиран от Община Козлодуй по случай Деня на града.

Тържеството откри кметът на община Козлодуй, г-жа Маринела Николова.

Скъпи съграждани, гордея се, че съм кмет на този град и на тази община! Нашите усилия, като орган на местната власт, не биха имали резултат без вашата съпричастност. Заедно показваме, че можем да решаваме проблеми, да реализираме проекти, които да носят позитиви за бъдещето на нашите деца, за бъдещето на нашия град.”, каза в приветствието си кметът.

Празникът продължи с вълнуваща церемония по награждаване на семейства от общината, празнуващи юбилей през 2019 – златна или диамантена сватба. На сцената, на която бяха 30 семейства, един час звучаха стихове и думи на обич и благодарност към юбилярите. Г-жа Стефка Митева бе водеща на милото тържество, организирано и с помощта на пенсионерите от общината.

Г-жа Николова връчи на всички юбиляри паметен плакет и часовник.

Гуна Иванова, която по-късно изнесе незабравим концерт пред козлодуйската публика, поздрави юбилярите със специално изпълнение.

Празничната програма продължи с талантливите танцьори от Козлодуй – Детски танцов състав „Изворче” и Фолклорен танцов ансамбъл „Атомик” при Дом на енергетика, с хореограф Румен Велковски, и Танцов състав „Златия” при Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев”.

Един час след това „Майсторите на танца”, гр. Перник, се раздаваха на сцената. Сърцатите танцьори взривиха публиката.
Дългоочакваният концерт на Гуна Иванова и внучките й, Ива и Велислава Костадинови, завладя присъстващите. Български родолюбиви и народни песни, хора звучаха в красивия Ботев парк.

Край на тържеството сложи впечатляваща заря, която обагри родното козлодуйско небе.