На 5 октомври в Оряхово акостира римският кораб – реплика, изработен по проект “Живият дунавски лимес”.

Лусорията е с международен екипаж от гребци, които се сменят на всеки две седмици.

Тя започва своето пътешествие по Дунав на 16 юли от Инголщат (Германия) и представлява реплика от IV в., като е изградена през последните 2 години от екип професионалисти и доброволци по метод, максимално близък до този, който са използвали римляните някога.

Материалите са дъб и смърч. Лусорията е дълга 18 метра, а цялостната й украса е пресъздадена на базата на открити артефакти и останки.

Плаването продължава 3 месеца и половина и ще завърши в съседна Румъния. Корабът е реплика на римски съд, намерен в германско езеро.

Гребците бяха посрещнати по традиция с пита и мед от момичета, облечени в средновековни рокли -Симона Митева и Симона Величкова от кръжок “Млад археолог” при ЦПЛР – ОДК “Людмила Живкова”.

Г-жа Галина Пацева – фондохранител и уредник на Къща – музей „Дико Илиев“ – гр.Оряхово представи на присъстващите кратка историческа ретроспекция на фона на демонстрация на стрелба с лък от екип в антично и рицарско облекло.

Стрелбата с лък се предлага от Исторически музей – гр.Оряхово, по проект “Ехо от вековете” с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България”.

Гост беше и г-жа Маргарита Борисова от Център за интерпретиране на културното наследство – гр. София, партньор по проекта и преводач на групата.

Гребците имаха възможност да стрелят с лък. Събитието бе уважено от граждани, на които благодарим.