С настъпването на Великден, много хора се радват на традиционното ядене на яйца. Но колко наистина е безопасно да консумираме яйца?

Според Световната здравна организация (СЗО), яйцата са един от най-хранителните продукти, богати на протеини, витамини и минерали. Те съдържат също така и холестерол, който може да бъде проблематичен за хората със сърдечно-съдови заболявания или висок холестерол.

Според СЗО, здравословното потребление на яйца е до 7 на седмица за възрастни хора. Това означава, че ако ядем по едно яйце на ден през Великденския период, няма да надхвърлим препоръчителното количество.

Важно е обаче да се отбележи, че начинът, по който яйцата се приготвят, може да влияе на тяхната безопасност. Яйцата трябва да бъдат сготвени добре, за да се предотврати рискът от зараза с бактерии като салмонела.

Също така, важно е да се избягва консумацията на яйца с разбита или повредена обвивка, тъй като това може да увеличи риска от зараза.

В заключение, яйцата са важна част от здравословното хранене, но е важно да се консумират в умерени количества и да се готвят правилно, за да се предпазим от възможни здравословни проблеми. Великден е прекрасно време да се насладим на традиционното ядене на яйца, но трябва да бъдем внимателни и да спазваме препоръките за безопасност.