Коледа е един от най-светлите празници, които честваме по нашите ширини. Но не бива да забравяме, че много от традициите, които спазват и православните християни, и католиците обаче, идват от езическата култура. А декември е месецът на себераздаването. Онова време в годината, през което цялото ни същество иска да обсипе с купища любов, време и подаръци най-близките хора и да получи поне мъничко от същото в замяна.

По доста от обичаите се гадае за бъдещето на семейството и дома. Някой от случващите се около празника неща се считат за добри, а други – за лоши поличби.

–  Вярва се, че украсата на дома го пази от гнева на природата и злите сили.

– Католиците не палят лампичките на елхата преди на небето да изгрее първата звезда в коледната нощ.

– Елхата е необходимо да се украсява на Бъдни вечер – 24 декември.

– В някои западни страни украсяват коледното дръвче, едва след като децата в семейството заспят.

– В Германия, последната играчка, която се закача на елхата, е с формата на зеленчук. На сутринта първата задача за децата е да я открият. Победителят в надпреварата получава специален подарък.

– На много места по света хората отварят широко вратите си на Бъдни вечер, за да могат злите духове да излязат навън.

– На перваза на прозореца пък се оставя свещ, която гори цяла нощ, за да освети пътя на доброто към дома.

– В много държави стопанинът не трябва да мете прага на къщата, защото това вещае неприятности за семейството през идната година.

– У нас е задължително всички помещения в дома да се прекадят с тамян – за здраве и късмет на всички членове на фамилията.

– Паричката в питката на Бъдни вечер гарантира на човека, в чието парче се падне, богатство през цялата година. В някои краища на България в погачата се слага и бобено зърно за късмет и дрянова клонка за здраве.

Важно е и да знаем какъв избор на подарък е уместен и с какво трябва да внимаваме. Освен това в никакъв случай не трябва да правим компромис с опаковката, защото тя е поне половината от цялостното впечатление, което ще остане като спомен за красивия жест във времето.

Ето и 10 суеверия за коледните подаръци, в които немалко хора все още вярват:

– Ако подарите на някого чанта или портмоне, задължително сложете в него пари (дори една монета върши работа).

– Смята се, че подаряването на остър предмет носи лош късмет. Ако това все пак ви се случи, не се паникьосвайте – ако получите нож, трябва да дадете нещо малко на човека, който ви го дава (например монета). С този жест вие казвате: „Ако ти ме обичаш така, както аз те обичам, нищо остро не може да ни нарани.” 

– Подаръци в черен цвят носят лош късмет. Същото се отнася за книгите с червена корица – в този случай цветът символизира яростта и неразбирателството.

В Сицилия се смята, че не трябва да подарявате нищо във формата или с изображението на котка на някого, който наскоро се е сгодил. В други страни пък се смята, че котката е символ на вечна вярност. 

– Има поверие, че ако подарите кърпичка на някого, го обричате да бърше сълзите си с нея.

– Обувките са много лоша идея за Коледен подарък. Смята се, че това ще накара получателят “да си тръгне” от вас.

– Внимавайте на кого подарявате червени рози. Единственият уместен избор е вашият партньор, с когото имате любовни взаимоотношения.

– Смята се, че опалът носи лош късмет. Това не се отнася за получател, който е роден през октомври. Причината е, че астрологичният му заряд преобразува енергията му в позитивна.

– Пауновите пера също носят лош късмет, когато са част от интериора. Украсявайте с тят само двора и външната част на дома си.

– А, ако имате проблеми със свекърва си? Подарете й тюркоаз. Смята се, че този камък възстановява хармонията във взаимоотношенията.