От акащо дръвче до ходене на църква с кънки, Коледа е една безкрайна поредица от откачени традиции.

А кои са най-странните обичаи по света?

❄ Германия и Австрия
Звездата на нов холивудски филм на ужасите – Крампус е страшният приятел на Дядо Коледа, дяволско създание, което наказва непослушните деца през целия празничен период. Митичният звяр, който произлиза от австро-баварския немскоезичен алпийски фолклор, има космати копита и големи рога.

❄ Каталуния
Има няколко странни каталунски традиции, а една от тях е Кага Тио, което буквално означава „акащо дръвче“. В последните две седмици преди Коледа, ухиленото създание, направено от издълбано дърво, се поставя на масата в трапезарията. Кага Тио трябва да бъде „хранен“ всеки ден с плодове, ядки, бонбони, които се поставят в него. На Коледа то се „бие“ с пръчки и му се нарежда да „ака“ или просто да пусне лакомствата, с които е „хранено“. Друга популярна коледна традиция в Каталуния е Каганерос – представлява фигурка на акащо човече и задължително присъства във всяка къща на Коледа.

❄ Каракас
В столицата на Венецуела през целия празничен период хората ходят на ранните утринни църковни служби с … ролкови кънки. Дори улиците са затворени за движение заради традицията.

❄ Япония
Коледа не е национален празник в Япония, но това не пречи на голям брой хора да го отбелязват. Дядо Коледа или Санта Кирошу имал очи на тила си, за да държи под око палавите деца. Японската коледна торта обикновено е пандишпанова с бита сметана и ягоди.

❄ Португалия
В Португалия семействата слагат допълнителни места на коледната трапеза в коледната утрин за починали роднини. Традицията се нарича „консода“ и се смята, че ще донесе късмет на семейството.

❄ Чехия
На Коледа жените в Чехия използват хитър трик, за да прогнозират какъв ще бъде любовният им живот през предстоящата година. Неомъжените дами застават с гръб към входната врата и хвърлят обувки през рамо. Ако обувката падне и пръстите й сочат вратата, то жената ще се задоми през следващите 12 месеца.

❄ Норвегия
В Норвегия се смята, че Бъдни вечер съвпада с пристигането на зли духове и вещици. За да се предпазят, семействата крият всички метли, преди да си легнат.

❄ Украйна
Украинските коледни елхи традиционно се украсят с фалшив паяк и паяжина. Обичаят, за който се казва, че носи късмет, произлиза от народна приказка за една стара жена, която била толкова бедна, че не можела да украси коледната си елха. В Коледната сутрин тя се събудила и открила, че един паяк покрил елхата й с блестяща паяжина.