Боксът отдавна се слави като един от водещите спортове, що се отнася до размера на възнагражденията на спортистите, както и на залозите и печалбите. Това е спорт, който носи добри доходи и привлича милиони фенове. Поредното доказателство за това е и предстоящия мач на Макгрегър и Порие, който се очаква да бъде равностоен според букмейкърите и ще привлече милиони средства от залози.

Разбира се, като във всеки друг спорт, и тук има по-големи и печеливши имена от други. Те привличат тълпите, зрителите и залагащите, и носят огромни приходи на спортисти, организатори, спонсори и на тези, които са заложили за тях. В бокса са регистрирани редица впечатляващи залози и печалби и е добре да ги знаем, за да не губим, надежда, че един ден късмета ще кацне и на нашето рамо.

Макгрегър срещу Мейуедър

Конър Макгрегър и ветеранът Флойд Мейуедър са смятани за легенди на ММА. Куриозното е, че първият има кариера на боксьор от един-единствен мач, в който дори губи, а вторият е ветеран от старата школа. Въпреки всичко се намериха мнозина, които решиха, че новакът ще смачка опитния боец с десетки мачове зад гърба си. Така мачът им стана един от най-печелившите в областта на спортните залагания. Имаше хора, които спечелиха по милион долара от този мач, а още повече изкараха по няколко стотин хиляди щатски долара от шоуто.

Мейуедър срещу Пакиао

Мейуедър бележи ново участие в тази своеобразна ранглиста, този път в мач срещу Мани Пакиао, станал известен като „битката на века“. В онзи момент двамата бяха сред най-добрите на ринга и привлече огромна публика и огромни залози. Най-известен от тях е на анонимен фен от Ирландия, който залага 150 000 британски лири за Мейуедър при коефициент от 1 до 2. Мейуедър в крайна сметка победи и донесе много пари на заложилите на него запалени привърженици.

Тайсън срещу Луис

За Майк Тайсън е говорено много, стега само да кажем, че е легенда на бокса. Статистиката му е впечатляваща – – в 58 мача печели 50 от тях, губи 6 и печели 44 с нокаут. След това Звяра се пенсионира. Ленъкс Луис също има легендарен статус и множество победи на ринга, като е спечелил 44 от битките си. Двамата се срещнаха през 2003 година във вече понапреднала възраст, но шоуто им пак си струваше. Макар прогнозите да бяха за победа на Тайсън, Луис успя да го свали в два нокдауна, а накрая го нокаутира. Така например играч поставил 24 000 английски лири при коефициент от 13 до 8, фалира. Въпреки загубата обаче, това е един от най-високите залози, правени на бокс.

Фроч срещу Кеслер

Сред най-големите залози, правени някога на боксов мач, е този през 2010 година на залагащ от  Хастингс. При коефициент 11/10 анонимният късметлия поставя 50 000 английски лири за  Карл Фроч, за победа над Микел Кеслер. Това става на първата им среща за титлата в суперсредната категория на WBC. Накрая обаче битката беше спечелена от Кеслер, който спечели с единодушно съдийско решение. Тогава Фроч заяви, че щял да спечели мача ако той се бил провел в родината му Великобритания, вместо в родната страна на Кеслер – Дания.

Удхаус срещу Маркантонио

Къртис Удхаус е уникален боксьор, който реализира и уникална печалба, като заложи на… себе си. Въпреки критиките, той направи този залог за своята победа и спечели малко състояние от този добре пресметнат риск. Той се пробва в различни спортове още от 1997 година, а през 2006 година се пенсионира и се обръща към професионалния бокс. Първата му среща е срещу Дийн Маркантонио. Удхаус изненадващо за мнозина печели този оспорван мач, макар всички да му даваха минимални шансове за това. Тогава боксьорът залага на самия себе си цели 5 000 английски лири и то при коефициент от 50 до 1. След победата си спортистът, чиято история наподобява тази на Роки Балбоа, си тръгва с колосалната печалба от 250 000 лири стерлинги, натривайки носовете на скептиците.

Никой не знае дали всички тези късметлии и губещи са спазвали нечии полезни съвети за залози на бокс. Всички обаче помнят техните залози, техните мачове и техните печалби.

 

Снимка: https://www.freepik.com/