Компютрите за игри се отличават по мощния си хардуер и агресивната визия на дизайна. При игровите решения, акцентът пада върху ефектното и разноцветно осветление, в комбинация с допълнителната периферия, най-основната от която е мониторът. С какво се отличава от обичайния екран и кои марки са най-предпочитани при избора?

Има ли разлика между обичайния и геймърския монитор

Обикновено геймърските решения визуално съчетават минимум два цвята в дизайна си, единият от които е основен, а другият – допълнителен ярък акцент, подчертаващ агресивната визия. В отделни случаи може да се срещне и наличие на подсветка, даваща възможност за програмируем контрол на цветовете и нюансите. Също, днес на пазара се предлагат различни големини на активната част на екрана, така че клиентът да получи максимална гъвкавост при избора.

Освен визуална разлика, геймърските монитори за игри се отличават от обичайните и по някои от техническите си характеристики. Основната разлика в случая е в честотата на опресняване на матрицата. Тоест, ако при обичайните решения честотата на опресняване на картината е 60Hz, то при игровите, този показател достига до над 200 Hz. Това е необходимо за правилното възпроизвеждане на динамичните сцени в игрите.

Как да изберете най-подходящия за Вас

Когато правите своя избор на геймърски монитори, съществуват някои важни особености, на които е задължително да обърнете внимание. Това са например:

  • Големината на екрана – минималният вариант е 24-инча. Може и по-малък, но тогава се губи ефектът от красивата и детайлна картина. За по-голямо потапяне, можете да обърнете внимание и на 49-инчовите решения;
  • Съотношение на картината – най-подходящите и разпространени пропорции са 16:9, като в този формат се снимат филмите и игрите;
  • Време за реакция – това е времето, през което един пиксел сменя цвета си. Този показател при игрите е много важен, тъй като сцените са динамични. Оптималното време за геймърски монитор е около 5-7 мс, но най-доброто време е 1 мс;
  • Тип на матрицата – най-съвременните са TN или IPS матриците, осигуряващи ниско време за реакция.

Кои марки са най-предпочитаните

Както в различните пазарни сектори, така и в отрасъла на новите геймърски монитори има водещи брандове. Най-предпочитаните и предлагани в онлайн магазин Пласико марки са: AOC и AGON. За да се възползвате от продължителна гаранция на всички предложения в категорията и да направите поръчка на изплащане, посетете ни още сега и направете своя избор.

геймърски монитори