Кофеинът може да причини кратко, но драстично повишение на кръвното налягане, дори и обичайно да не страдате от високо кръвно налягане. Причината за този скок на кръвното налягане все още не е ясна за специалистите, но някои лекари и учени смятат, че кофеинът може да блокира хормон, който спомага за разширяването на артериите. Други са на мнение, че кофеинът предизвиква надбъбречните ви жлези да отделят повече адреналин, което също води до повишаване на кръвното ви налягане.

Известно е , че част от хората, които пият редовно кофеинови напитки, имат по-високи средни стойности на кръвно налягане, отколкото тези, които не пият напитки, съдържащи кофеин. Други, които редовно пият кофеинови напитки, развиват толерантност към тази съставка. В резултат, кофеинът няма дългосрочен ефект върху кръвното им налягане.

Какво препоръчват специалистите?

Ако имате високо кръвно налягане, попитайте Вашия лекар дали трябва да ограничите или да спрете да пиете кофеинови напитки. Ако се притеснявате от ефекта на кофеина върху кръвното налягане, опитайте се да ограничите количеството кофеин, което изпивате до 200 милиграма на ден – приблизително същото количество, което обикновено е в две чаши варено кафе (237 милилитра). Имайте предвид, че количеството кофеин в кафето и други напитки варира според марката и метода на приготвяне.

Освен това, ако имате високо кръвно налягане, избягвайте кофеина точно преди дейности, които естествено повишават кръвното ви налягане, като упражнения, вдигане на тежести или тежък физически труд.

За да разберете дали кофеинът може да повишава кръвното ви налягане, проверете кръвното си налягане, преди да изпиете чаша кафе или друга кофеинова напитка и отново след  30 до 120 минути. Ако кръвното ви налягане се повиши с около пет до 10 пункта, може да сте чувствителни към ефектите на кофеин по отношение на повишаване на кръвното налягане. Ако планирате да намалите кофеина, направете го постепенно – в продължение на няколко дни до седмица, за да избегнете странични ефекти като главоболие в процеса на отказване.