Нашият град е дълбоко свързан с Освобождението на България от турско робство. Освен историческите паметници и свидетелствата за паметните битки на Христо Ботев и неговата чета, Враца пази жив духа на поета и революционер. В навечерието на 3 март, да си припомни какво минало имаме и да съхраним спомена за него. Нека бъдем единни и заедно да преодоляваме трудностите!“.

С тези думи кметът Калин Каменов откри патриотичната инициатива, която се провежда за пета поредна година и се организира от Община Враца.

Над 1 500 знамена бяха раздадени на възпитаниците от учебните заведения в Община Враца.

 

Каменов призова заедно да се празнува Националният празник – 3 март и всеки да се включи в честването му на площад „Христо Ботев“.

Училището, в което беше дадено началото на проявата бе в СУ „Васил Левски“, където най-малките възпитаници получиха трибагреника.

Бъдете борбени, активни и целеустремени. Където и да учите, не забравяйте че сте българи и направете така, че да се гордеем с Вас!“. Това каза кметът Каменов на дванадесетокласниците от СУ „Козма Тричков“. Градоначалникът раздаде българското знаме и на учениците от „Отец Паисий“, „Св. св. Кирил и Методий“ и Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин“.

Кметът Каменов подари знамена и на възпитаниците на детска градина „Европейчета“, които взеха участие в урок по родолюбие, представящ паметни дати и моменти от Освобождението.

Стотици български трикольори бяха раздадени и от заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева в СУ „Никола Войводов“, СУ „Васил Кънчов“, в началните училища „Св. Софроний Врачански“ и „Иванчо Младенов“, както и в професионалните гимназии „Н. Й. Вапцаров“ и по търговия и ресторантьорство.

В родолюбивата инициатива се включиха и председателят на Общински съвет – Враца Нели Стоянова и заместник-председателят – Владимир Христов, които раздадоха трибагреници в НУ „Иван Вазов“, СУ „Христо Ботев“, ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и ПЕГ „Йоан Екзарх“.