Прекомерното използване на интернет намалява вниманието и намалява паметта. Това заключение е постигнато от група учени от университетите в Оксфорд и Харвард, Кингс Колидж Лондон и Университета на Западен Сидни, които анализираха десетки документи за влиянието на интернет върху психичното здраве и умствените способности на хората.

Постоянно изскачащи известия, абонаменти, съобщения, оферти за отстъпки и други отклонения, които се появяват по време на сесията за сърфиране в интернет, пряко засягат мозъчните функции. По-специално, способността за концентриране се влошава, особено след онлайн пазаруване. В същото време активността офлайн – например, четенето на хартиено списание – няма такъв ефект, пише The Telegraph.

“Безкрайният поток от искания и уведомления от интернет ни насърчава да разделяме вниманието, което от своя страна може да намали способността ни да се концентрираме върху една задача”, каза Джоузеф Фърт, старши изследовател в Университета на Западен Сидни. От една задача на друга онлайн, обикновено се налага да полагате повече умствени усилия, за да се съсредоточите върху нещо друго.

Друг риск е интернет да се превръща в „външна памет“: хората все повече разчитат на смартфон като източник на информация. Въпреки това, вместо да запаметява намерените данни, мозъкът записва добре само къде може да бъде намерен. Например в едно от проучванията хората, които търсеха информация в мрежата, го правеха по-бързо от тези, които четяха хартиената енциклопедия, но си спомняха, че четат по-лошо.

Освен това, интернет е подвеждащ за много хора, което ги кара да мислят, че са по-умни от тях в действителност. Разликата между собственото знание на човека и това, което може лесно да се научи от смартфон, се изтрива, предупреждават учените.