Има определени материали, подходящи за интериора на жилището, които са познати от дълги години. Ако ви предстои да правите ремонт на жилището си, със сигурност сте чували за вечната класика травертин естествен камък. Той е много предпочитан като материал и в съвременния дизайн. Характеризира се с пореста повърхност и се предлага в голямо разнообразие от различни цветове. 

Това означава, че може спокойно да го използвате, когато ремонтирате вътрешни и външни пространства на жилището. Подходящ е за кухнята, банята, антрето, фасадата и други. Лесно може да направите различни интересни комбинации, благодарение на красивите нюанси, в които ще откриете този натурален камък.

Какво представлява травертинът?

Той е един от най-използваните декоративни камъни в интериора и екстериора. Представлява седиментна поликристална скала. Получава се чрез отлагане на калциев карбонат от минерални и термални извори или вода богата на калций. Това е и причината структурата му да бъде ивичеста по посока на течащата вода. 

Въпреки това може да се срещне и в концентрична форма. В зависимост от минералите, цветът му може да бъде оцветен в бяло, розово, кафяво, охра, жълто или бежово. Камъкът травертин е с изключително голяма твърдост, а неговата натурална красота позволява да направите жилището си интересно и оригинално.

Как да използваме естествения камък при ремонт?

Ако ви се иска да направите нещо по-различно в жилището си и да се отличите от останалите хора ви препоръчваме да използвате травертин в различни части от дома. Стилът, който бихте постигнали чрез него е уникален и неповторим. В онлайн каталога на Рамойс ще намерите предложения, които може да използвате във:

  • кухнята – естественият камък се комбинира много добре с дървесина и метални елементи. Кухнята ще се получи изключително стилна и красива в приятни цветове;
  • банята – тук е важно да комбинирате правилно с цвета на плочките, за да създадете перфектен финален резултат. Не е задължително да сте използвали естествен камък в другите части на жилището, за да облицовате банята с травертин;
  • фасадата на къщата – подобен материал ще създаде усещане за лукс и елегантност. Може да изберете такъв с естествена текстура и минимална обработка. Имате шанс да избирате между много нюанси;
  • за стълбището – порестата му текстура има естествени вдлъбнатини и неравности. Изключително издръжлив и подходящ за облицоване на стълбището. Устойчив на влага и пръски вода;
  • за входната алея – чудесен избор за да създадете красива пътека водеща към къщата. Ако сте избрали травертин за фасадата, това ще бъде като естествено продължение на идеята ви за оформяне на екстериора.
  • за басейн – ако сте от щастливците, които притежават басейн, може да го облицовате с естествен камък травертин. Зоната ще придобие уникална красота. Най-хубавото при материала е това, че има удобна не хлъзгаща текстура.

Плочите са много устойчиви и няма да се повредят при наличието на вода и влага. Това ги прави предпочитана облицовка за различни зони в интериора и екстериора.

Как да почистваме и поддържаме продукта?

Един от основните проблеми е, че този вид плочки имат микроскопични пори. Бихте могли да го запечатате по специален начин, за да изгладите тези неравности и да ви е по-лесно да го поддържате. Уплътнителят ще създаде ясно покритие отгоре и ще предпази плочите от проникване на течности, които могат да ги обезцветят. 

Покритието трябва да се подновява всяка година, за да се запазят характеристиките на тази обработка. Има хора, които избират да полират материала. Никога не почиствайте с абразивни препарати или някакъв вид киселина. Специалистите препоръчват да използвате специални препарати или само вода, за да почистите продукта.