Средствата за домашно отопление през зимата днес са изключително разнообразни и всевъзможни, така че всеки има свободата да направи своя избор. Въпреки това, камините на дърва все още са доста предпочитани и сега ще разберем техните особености и какви модели са подготвили в онлайн магазин Мосю Бриколаж?

Какво представляват камините на дърва

Обикновено това са готови огнища, всяко от които се отличава с различна вместимост и съответно мощност за отопление. Те могат да са изработени от метал или чугун. Притежават отвор за отвеждане на дима през комина. При инсталацията имате възможност за изграждане на конструкция и дизайн на камината на дърва, който да пасва по най-добрия начин на интериорния проект на помещението.

Въпреки че камините са предимно предназначени за горене на дърва, е възможно слагането и на въглища, отделящи по-голямо количество топлина. Така всъщност, при необходимост от по-голяма мощност при по-студени дни, въглищата биха могли да компенсират големите температурни разлики. Важно е обаче да знаем, че при горенето на въглища се отделят повече сажди в комина, така че през лятото той задължително трябва да бъде почистен.

Подходящи ли са за вграждане

Съвременните решения са напълно пригодени за вграждане в специални конструкции, които се правят отделно и в съответствие с размерите на огнището. Така всъщност се вижда само живият огън, а самата камина на дърва е като част от интериора, изглеждайки много стилно и приятно. 

 

Възможно е дори самата рамка около огнището да си я закупите готова и да я монтирате, при което да вградите металната част в нея. Пазарът днес предлага изключително голямо разнообразие на видове, цветове, дизайни и размери, така че да намерите готово решение за Вашия случай.

Какви модели ще намерите в Мосю Бриколаж

В магазина са достъпни модели камини на дърва с водна риза. Това означава, че около горивната камера има вода, която се загрява от огъня и циркулира по предварително изградена тръбна система с отоплителни радиатори. Така всъщност, с паленето на огъня, Вие ще отоплявате цялото си жилище, а горящият пламък ще внася топлина и уют в дома Ви. За целта обаче мощността на водната риза трябва да е добре изчислена според квадратурата на жилището и да се вземат предвид възможностите за топлинни загуби:

  • състоянието на дограмата;
  • има ли допълнителна санировка на сградата и таваните на помещенията;
  • колко външни стени има във всяко помещение;
  • какви са особеностите на климата в региона, в който живеете и др.