Със заповед на министъра на здравеопазването от днес официално сме задължени да носим предпазни маски на обществени места. Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.)

Официално: Задължават ни да носим маски на обществени места (ВИЖТЕ ЗАПОВЕДТА)

За хората, които все още не са си закупили нужните предпазни средства, заради внезапното нарастване на търсенето им, ние предлагаме алтернативен начин, който да помогне предпазването на носа и устата, когато ни се налага да посетим някое обществено място.

Може да изработите вашата предпазна маска за уста и нос от платове като памук и полиестер. Важно е тъканта да е плътна, за целта, след като си харесате плат, погледнете през него към светлината навън или към лампата, за да видите колко плътно е тъкането. Може да използвате различни платове за външния и вътрешния слой. Проучване показва, че плат от 100% памук има известна ефективност, а полиестерните платове могат да имат допълнителни свойства, като на отблъскване на влага.

Могат ли домашните маски за уста и нос да улавят по-малки вирусни частици?

За да отговорят на този въпрос, учените тествали 0,02 микрона частици бактериофаги MS2 (5 пъти по-малки от коронавируса).

А ето и два лесни начина за красива и удобна предпазна маска.