Често ли съдите за свежестта на даден продукт само по вида му? Ако е така, днес ще ви представим няколко важни неща, за които да внимавате, за да можете да се насладите на перфектния пазар.

Избор на продукта по цветовете

За да може да усещате истинския вкус на плодовете и зеленчуците, е важно да ги избирате не само по вида им, а и по аромата, който носят.

Изберете вашите плодове и усетете тяхното ухание – ако ароматът им е свеж, приятен и такъв, какъвто го помните от детството си, то това е правилният избор.

Същото важи и за месото, но в обратен ред. Тъй като не можете да усетите аромата му, е важно да внимавате за цвета. Ако пилешкото месо и рибата са с приятен розов цвят, а самото месо изглежда прясно, то се насочете именно към него.

 

Изборът на хляб и продукти от топла витрина

Хлябът е най-важният продукт на българската трапеза и участва като спътник на много ястия. Важно е да избирате такъв, който да бъде прясно изпечен, за да може да издържи по-дълго време и да разнася онзи аромат, който ви е познат.

За да разберете дали хлябът е пресен, може да го притиснете нежно и да усетите неговата мекота. Супермаркетите, които предлагат приготвяне на хляб, трябва да ви гарантират неговото качество и вкус.

Ако ви се налага да пазарувате от топла витрина, то винаги се консултирайте с персонала какво биха ви препоръчали. Гледайте внимателно как изглеждат ястията и вземете на касата това, което ви се струва най-апетитно. Същото важи и за студената витрина, от където може да вземете готови салати, с които да гарнирате основното ястие. Салатите трябва да са качествени, свежи и вкусни.

 

Срокът на годност

Срокът на годност е най-лесният начин да разберете кога една стока е прясна и колко време може да изчакате преди да я употребите.

Съществува невярно схващане, че продуктите, които са с кратък срок на годност или на промоция, са негодни. Всъщност, тези продукти трябва да се употребят на същия ден или до деня, който е отбелязан на етикета. По същия начин стои въпросът с промоциите. Ако пилешкото месо е на промоция, е важно да го употребите максимално бързо или в най-лошия вариант да го замразите.

Когато супермаркетите пускат на промоция стоки, те се надяват, че ще бъдат употребени и по този начин няма да има голям брак, което е световен проблем. Големите вериги полагат значителни усилия, за да намалят този отпадък и да помогнат на планетата. По този начин няма излишно разхищение, няма допълнително презапасяване със стока, която не може да се продаде и не се използва толкова много пластмаса.

Всички тези стъпки ще ви помогнат да избирате свежи продукти и да разберете каква е системата на супермаркетите, защо има отстъпки и как да се употребяват стоките с изтичащ срок на годност. За да можете да бъдете информирани, не забравяйте да се поинтересувате от промоциите в брошурите и наличните продукти. Това ще ви помогне да оптимизирате списъка си за пазаруване и да намалите количеството боклук, който и самите вие произвеждате.

Пътят към новите навици е кратък и може да го изминете информирани!