Финансовата грамотност е в основата на доброто финансово състояние и липсата на финансови проблеми. Голяма част от паричните затруднения произхождат от липсата на финансова грамотност, както и от прекаленото харчене на средства, което не отговаря на доходите и бюджета ни. Съставянето на бюджет и стриктното придържане към него са първи стъпки към финансовата сигурност. Как да се справим с желанието си да харчим и да постигнем финансова стабилност?

  1. Не харчете повече, отколкото получавате. Понякога се случва да изникнат непредвидени разходи за неотложни и важни нужди и тегленето на кредит е оправдано и разумно, но взимането на заем след заем, за да живеете живот с висок стандарт, неотговарящ на доходите ви, е глупаво и води до навлизане в кредитна спирала и тежък финансов крах.
  2. Откажете се от неразумното харчене и покупки и намерете друго средство за повишаване на настроението. Спестявайте, пазарувайки от разпродажби, но не купувайте вещ само защото е намалена, ако наистина не се нуждаете от нея. Премисляйте всяка покупка по няколко пъти и я предприемайте само ако отговаря на нуждите и доходите ви.
  3. Внимавайте с кредитната карта. Тъй като не плащате кеш и не виждате реално как изтичат парите ви, може да се подведете и похарчите суми, непосилни за вас. Използвайте картата само когато е крайно наложително и връщайте сумата в срок, за да не плащате излишни лихви.
  4. Покривайте месечните си вноски по кредита в договорения срок. Забавените вноски не означават спестени средства, а допълнителни харчове – има лихви при забавени плащания.
  5. Спестявайте. Не харчете целия си доход, заделяйте средства за непредвидени разходи. Ако нямате спестявания, а е възникнала спешна и неотложна нужда, може да разчитате на бърз кредит онлайн от банката като TBI Bank за суми до 10 000 лв. Но внимавайте да не е системно, тъй като неразумното теглене на кредити или тегленето на много кредити едновременно е началото на лошо финансово бъдеще.