Малки помещения и сух въздух могат да причинят напрежение на очите по време на самоизолация. Дългият престой у дома може да заплаши с късогледство и децата.

Хората в млада и средна възраст са принудени да работят от къщи в сегашните условия, но ако работят вкъщи, това включва използването на голям брой приспособления, твърдят експерти.

Ако става въпрос за това дали зрението може да се наруши?

Например, ако човек е бил с 2,5 диоптъра, седял е пред компютъра в продължение на две или три седмици и поради това те стават 3 – не, разбира се, това няма да се случи. Зрението не е задължително да се нарушава.

За хората над 18 години работата на близко разстояние не е причина за нарушено зрение и повишено късогледство.

При сегашните условия можем да говорим за умора на очите. Офталмолози обясняват, че очите могат да се уморят, ако се налага да гледаме изображение, съдържащо малки детайли или текст през целия ден. Умора може да бъде причинена от продължително присъствие пред екраните, особено при дисплей с висока яркост.

Лещенко препоръчва за борба с умората да се прилага правилото “20x20x20”.

На всеки 20 минути работа с компютър или подобно приспособление трябва да си правим почивка.

 

Когато отдалечите очите си от компютъра, трябва да погледнете в далечината. Следващата цифра 20 е свързана точно с това – метрите. Най-вероятно нямате толкова големи апартаменти, но можете да погледнете през прозореца. Трябва да гледате там в продължение на 20 секунди, след което да разтъркате очите си – това е добро зареждане, което помага на очите да се уморяват по-малко.

Борба със сухия въздух

Трябва да се обръща внимание на факта, че по време на постоянен престой вкъщи, сухият въздух може да се превърне в проблем както за очите, така и за кожата. Като решение се предлага да се използват овлажнители.

Можете да разрешите проблема простичко – изсипете вода в тенджера или тиган, поставете ги на места, където да няма съприкосновение с тях. Така ще повишите влажността. Важно е също така да се поддържа воден баланс в организма – да се пие колкото се може повече вода.

Според социалните проучвания хората на възраст над 18 години прекарват много време пред различни джаджи. 

Деца в риск

При малките деца, които в момента временно не са на детска градина, има рискове за развитието на късогледството.

Ако поне единият от родителите има късогледство, детето вече е изложено на риск. Рисковата група се определя и от това колко дълго детето работи отблизо с различни неща: чете, рисува. Ако гледа анимации на електронни устройства, вече има степен на риск.

 

Препоръчва се на родителите да не дават електронни джаджи на малките деца.

Ако искате да гледа анимация, по-добре е да я включите на телевизора, като разстоянието до него трябва да бъде не по-малко от 3 метра.

Учениците са в подобна ситуация като възрастните, така че те трябва да следват същите препоръки.

При дистанционното обучение учителите трябва да планират часовете по такъв начин, че да намалят времето, в което учениците да бъдат пред екрана.

Не е необходимо урока да бъде 40 минути, направете почивка след 20 минути. Усвояемостта чрез компютри е по-трудна, отколкото чрез контакт лице в лице. Вниманието се губи, затова 20 минути са реалното време за запазване на детската аудитория.