Това изключително важна дреха за всеки сериозен мъж и особено за тези, които поддържат бизнес стил на обличане и трябва да изглеждат представително. Има голямо разнообразие от модели, както за ежедневни, така и за официални случаи, а дори можете да разчитате на спортни варианти, които също стоят изключително елегантно. Най-често мъжкото сако трябва да се напасне според фигурата на бъдещия му притежател, тоест да се вземат размери, за да ви стои по най-добрия начин. Важно е също да сте наясно с предпочитаната дължина. От онлайн магазин mania.bg ви дават възможност да разгледате модерни и стилни мъжки сака на невероятни цени.

Какви са техните особености

Тази дреха е един стилен завършек на изчистената визия. Това облекло е в състояние да подчертае спортния силует или точно обратното, да помогне да се скрият недостатъците на вашата фигура. За да може да извлечете всички позитиви от носенето му, то трябва не само да бъде правилно избрано, според личния ви стил, ами и компетентно комбинирано с останалите части на тоалета ви. Има различни цветове, между които да избирате, така че това съвсем няма да ви затрудни. Основните варианти са едноредови модели и двуредови такива, като има и тип блейзър, което нашумя доста като опция последните години.

Как да изберем мъжко сако от правилен размер

Когато търсите вашият размер мъжки модел, то той приблизително трябва да съответства на обиколката на гърдите ви. Ако искате по-втален вариант, изберете сако с около 2,5 сантиметра по-малка гръдна обиколка от вашата. За по-широките модели можете да вземете размера на някое ваше яке, което е най-близо до размера на гръдната ви обиколка. Трябва също така да измерите добре и вашите ръкави, защото никак не стои добре, ако те са по-къси или прекалено дълги за вашата фигура.

Как правилно трябва да стои мъжкото сако

Не всички мъже имат поглед върху правилното подбиране на тоалетите си, за това ще се опитаме да ви помогнем със съвети как да носите вашето ново сако:

  1. Дължина – когато говорим за дължина на мъжките модели, най-често срещаният съвет е долният ръб да е на същото ниво като кокалчетата на ръката. Не трябва обаче да забравяме разликата в стиловете на якетата. Това правило може да се приложи към класически официален модел, но не винаги важи за всички варианти, така че можем спокойно да заключим, че правилната дължина зависи от стила на избрания модел. Дължината на модела отзад трябва да достига до основата на краката, не по-дълго или по-късо. Най-точно би било да кажем, че мъжкото сако трябва да е достатъчно дълго, за да покрива дупето и в същото време да отваря максимално линията на краката. Ключът е в баланса.
  2. Дължина на ръкавите – в този аспект има доста надеждни еталони, на които можем да разчитаме. На първо място, има специална точка на мъжката ръка, до където трябва да достига ръкавът на сакото. Ако е свободно спуснат, маншетът трябва да излиза с не повече от два сантиметра.
  3. Ширина на раменете – основното правило тук е раменете на модела да завършват точно на същото място, на което и вашите. Въпреки това не забравяйте, че всяка фигура е уникална и има своите особености, с които може да се наложи да се съобразите. Ако имате много тесни и наклонени рамене, би било по-рационално да изберете по-широк модел с твърди рамене.
  4. Широчина в гърдите – широчината на якето около гръдния кош трябва да е такава, че дланта ви лесно да може да се побере вътре. В повечето случаи това е правилният подход. Има обаче мъже, които предпочитат повече място около гърдите, така че тук отново се съобразете с вашите лични предпочитания.
  5. Цялостен изглед – ако се чудите как трябва да стои мъжкото сако, вземете предвид, на първо място, силуета. Правилният размер на сакото и хармоничният изглед са неразделно свързани, за да се чувствате и изглеждате модерно. Ако ясно дефинирате линиите на модела, то тогава ще ви бъде много по-лесно да определите точния размер.

Най-честите дефекти или за какво да внимаваме

Когато избирате тази така важна дреха, не пренебрегвайте нюансите и дори най-малките детайли, като яката. За перфектната визия всичко трябва да изглежда безупречно. При основата на ръкава е най-често срещаният дефект с някои модели. Идеалният вариант е ако в горната част няма извивки или вдлъбнатини и яката приляга плътно около врата. Също така обърнете внимание на мястото за закопчаване. Ако при закопчаното копче се образува буквата “Х” е знак, че продуктът не е вашия размер. Небрежният гръб също е един от често срещаните проблеми. Разтягането и бръчките в областта на талията развалят външния ви вид. Огледайте и за гънки по ръкавите, този дефект възниква, ако ръкавът не е достатъчно добре зашит към рамото. Дори и да изберете евтини модели, е важно да ви стоят приятно. Така дори на ниска цена ще имате представителна визия, с която със сигурност ще бъдете забележителни.