Известно е, че в много отношения комфортът в интериора се влияе от довършителните детайли. Когато имаме дете в къщата, е още по-важно да се създаде топла и уютна атмосфера, защото от ранна възраст то започва да изучава света през всичко, което го заобикаля. Ето защо, дизайнът на стените в детската стая е една от точките, към които трябва да се подхожда най-отговорно в процеса на ремонт. Има подходящи варианти и за момчета, и за момичета, като можете да съобразите цветовете с този фактор. 

Защо да сложите тапети в детската стая?

Тапетите в детската стая далеч не служат само за красота. Те засягат умственото и емоционално развитие на детето. Точно заради това те са по-добрият вариант. Можете да използвате по-разчупените видове, за да направите стаята привлекателна за вашия малчуган. Ето и двата най-подходящи варианта според онлайн магазин Домко:

  • Винилови – виниловият тапет е тънък слой от поливинилхлорид, приложен върху хартия и е подходящ вариант за по-проветриви помещения. Той не диша и се нуждае от вентилация в стаята. Има изключително много видове с интересни декорации, които да разчупят интериора;
  • Фототапет – с помощта на този вариант, можете да направите прозорец към света на някоя стена. Моделите с любими приказни герои или красиви природни гледки определено ще направят детската стая любимото място на вашето дете.

Избор на материал

Основното изискване за всички материали в помещение, в което ще играят деца, е тяхната безопасност и естественост. В допълнение, способността за преминаване на въздух също е необходимост, защото микроклиматът в стаята зависи от него. Ако тапетите се почистват лесно и има възможност да се заличават детски рисунки от тях, ще бъде приятна опция за всеки родител. Най-подходящи си остават хартиените. Освен че отговарят на изискването за преминаване на въздух, то това е и вариантът със сравнително евтини цени. Единственият недостатък тук е, че не подлежат на почистване. За по-студени помещения би бил подходящ текстилен тапет, тъй като има добри топлоизолационни качества. 

тапети за детска стая

Изберете цветове

Това е може би една от най-трудните задачи за родителите. Колебания има често, защото вариантите наистина са неизброимо много. Най-предпочитани цветове са розово, бяло, зелено, синьо и жълто. Желателно е да направите различни цветови комбинации, за да бъде помещението по-разчупено и привлекателно. Ако в стаята ще се спи, не използвайте много ярки тонове, тъй като се смята, че не са подходящи за спално помещение, защото дразнят нервната система. В случай че детето вече е способно само да определя вкусовите си предпочитания, то задължително обсъдете с него идеите си и ги съобразете с личните му желания.

Темата на рисунките според възрастта: цветя, птици, животни, геометрия

Специалистите съветват, че е най-добре тапетите в детската стая да се сменят на всеки две години. При слагане на нови, можете да промените техните рисунки спрямо възрастта на вашия малчуган. Цветята биха били подходящи в най-ранна детска възраст. Добър вариант са за бебешка стая и ще придадат свежест в нея. Когато обаче вашият мъник започне да изучава света около себе си, можете да смените рисунките с такива на различни животни, за да започне малко по малко да се учи да ги разпознава. При малко по-напреднала възраст геометричните рисунки биха били добра опция, за да започне по-лесно да възприема форми. 

Каквито и варианти да изберете, винаги залагайте на свежи предложения, за да бъде помещението приветливо и уютно за малкия си обитател.