Както всички знаем най-големият обичай за Великден е боядисването на яйцата. То се прави в определени дни през Страстната седмица – четвъртък или събота. За хората, които са решили боядисването да стана днес, ние предлагаме няколко лесни начина.

Макар и да изглежда обикновена домакинска работа, боядисването на великденските яйца също е обред, в който се кодират намерения за добро и бъдещо благополучие. Затова се обръща голямо внимание на обстановката и настройката, с която ще се пристъпи към това, както към всяко тайнство. Обстановката у дома е необходимо да бъде мирна, спокойна, без излишно бързане и напрежение.

Атмосферата се изпълва с радост и в умовете се държат само чисти и светли мисли. Стара традиция е яйцата да се боядисват от най-възрастната жена в дома, но в днешно време е много по-ценно и стойностно в този процес да се привлекат всички членове на семейството.

Боядисването може да се съпровожда с разговор за целите на семейството, какво искат да получат и постигнат, какви планове и намерения имат за следващата година. Знаем, че първото яйце задължително се пуска в червената боя, и след като изсъхне, с него се изписва кръст върху детските челца – за здраве и успехи. Следващите яйца може да отразяват въображението на участниците в процеса, да бъдат шарени, весели, украсени по всякакви разнообразни начини.

Как се варят яйцата за Великден?

Има няколко задължителни неща, които трябва да се спазват, при варенето на яйцата за Великден.

Първо е необходимо да се избере подходящ съд за варене. Огромните тенджери не са препоръчителни, защото там яйцата при варене лесно могат да се удрят едно в друго и съответно да се напукат.

Ето защо в зависимост от броя на яйцата, подбирайте съдове, в които те ще бъдат максимално прилепнали едно до друго. Ако семейството ви е голямо и се налага да сварите много яйца наведнъж, предварително сложете продуктите в мрежичка или друга метална кошница, това ще ги предпази от ударите при високата температура на водата, твърдят кулинари.

Вариант за предпазване от напукване е поставяне на кърпа на дъното на съда.

Добри резултати дава практиката да се добави щипка сол във водата. Тя също предпазва от напукване. За по-лесно обелване на вече сварените яйца можете да добавите и лъжичка оцет.

Температурата на варене също е от значение. След като водата кипне, котлонът трябва да се превключи на по-ниска степен. Най-хубаво яйцата се сваряват на тих огън.

Друго основно правило е никога да не слагате яйцата във врящата вода, веднага след като сте ги извадили от хладилника. Това почти винаги гарантира нежелано напукване. Ето защо преди варене е необходимо да ги оставите на стайна температура за десетина минути.

След сваряването поставете яйцата под студена течаща вода за 1-2 минути, докато изстинат.

Здравите и вкусни великденски яйца изискват нито повече, нито по-малко от 8 минути варене. Продължителното варене под висока температура разваля вкусовите качества на яйцата, а белтъкът става жилав.

Не забравяйте да почистите добре яйцата преди да ги сварите. Най-лесно това става, като ги сложите за няколко минути в хладка вода, след което всяко едно се забърсва внимателно с кърпа.

А ето и няколко лесни начина, с които да боядисаме нашите великденски яйца. 

Боядисване с обикновена боя за яйца

Това е най-лесната техника. Варим яйцата. В няколко купички разтваряме различните цветове и потапяме във всеки цвят по едно яйце. Държим го известно време и когато получим желания цвят го вадим. След това го изтъркваме за блясък с памучно парцалче, напоено с олио.

Боядисване с кристална боя

Продават такава боя в различни цветове. Тайната й е във винената киселина, която се добавя. Кристалите се сипват още при варенето. Получават се яйца, които изглеждат захаросани. Стават за подарък, но не стават за биячи. Запомнете това. Особено, ако решите да препоръчвате красиви яйца на децата. За да няма разплакани, по-добре на тях им предложете обикновено кафяво яйце, а вие вземете захаросаното. От сега ви казвам кой ще е биячът. Бъдете благородни и зарадвайте децата с една малка победа.

Боядисване с чорапогащник

Тази техника сигурно е от времето, когато са въвели в употреба найлоновите чорапи. Вземате яйцето, може и още сурово – лепвате му някакво красиво листо или цвете, което да се отпечата. След това го слагате в чорапа и завързвате хубаво и от двете страни. Може да го варите заедно с боята. Ако боята е червена се получава бяло листо на червен фон.

Боядисване с дантела

Техниката е същата, като по-горе написаната, но тук се разчита на красотата на дантелата или на изяществото на мрежестия чорапогащник и затова, поне според мен, няма нужда от допълнителни елементи. Но ако желаете може да сложите.

Боядисване с пастели

Тази техника е добре да се използва върху жълти или като спасителна за бледо боядисани яйца. Както по-горе споменах понякога попадаме на некачествени бои, които не докарват никакъв цвят, дори и да ги слагаме в съвсем малко вода. Спасението са восъчните пастели – рисуват идеално върху черупките. Всъщност и с други видове пастели би трябвало да се получи добре.

Боядисване с памук

Тази техника донякъде предотвратява лошото качество на боите, защото при нея те се разтварят в съвсем малко количество вода. След което вземате един памук, колкото да завиете яйцето и сипвате на разстояние няколко капки синя боя, няколко капки червена, жълта… съчетавате цветовете, както ви харесва и завивате. Оставяте яйцето хубаво да се напои и след известно време го развивате. Остава само да го лъснете с парцалче и малко олио.