Дълго преди да се появят симптомите на невродегенерация, тъканите на мозъка бавно се разрушават под въздействието на множество химически атаки.

Укрепването на нервната ни система срещу такива атаки изисква тайното пренасяне на някакъв вид защита през огромната граница, наречена кръвно-мозъчна бариера.

Една малка частица, направена от съединения, открити в изхвърлените кафеени зърна, може би ще се справи с тази задача.

Изследователи от Тексаския университет в Ел Пасо (UTEP) демонстрираха в лабораторни тестове, че специално създаденият от тях материал е напълно способен да поглъща веществата, които предизвикват дегенерация на нервните клетки, водеща до състояния като деменция и болест на Паркинсон.

“Изключително важно е да се справим с тези заболявания, преди да достигнат клиничен стадий”, казва Махеш Нараян, химик от UTEP и първи автор на изследването.

В нервната система спосоността на параквата да катализира образуването на свободни радикали супероксид може да предизвика верига от реакции, които водят до смърт на неврони.

Противодействието на тези свободни радикали чрез използването на антиоксиданти може да наклони везната в полза на нервните клетки. Има само един проблем – кръвно-мозъчната бариера е твърде добра в работата си и не позволява на повечето антиоксиданти, които можем да си набавим с храната, да проникнат дълбоко в мозъка.

Кафеенета киселина е забележително изключение. Това е антиоксидант, който се съдържа във виното, ябълките и, разбира се, в кафето, а откриването му в гръбначно-мозъчната течност предполага, че в определени концентрации може да се промъкне през преградата на нервната ни система.

 

В този случай изпичането на отпадъците от кафе в карбонови квантови точки с кафеена киселина (CACQD) обогатява електромагнитните връзки в молекулите, наречени sp2-мрежа, което им помага не само да изчистват по-ефективно радикалите, но и потенциално да се промъкват по-лесно през кръвно-мозъчната бариера.