На днешната дата е роден  Джоузеф Пулицър (на унгарски: Pulitzer Jozsef, на английски: Joseph Pulitzer) – американски издател, редактор и журналист, който се счита за идеолог на “жълтата преса”.

Впуснат в стремежа за по-високи тиражи, Пулицър не се свени от иновации – а това значи по-шарена и сензационна преса.

Неговите издания „Ню Йорк уърлд“ и „Сейнт Луис пост-диспатч“ променят представата за журналистиката.

Той е първият, който посочва нуждата от университетско обучение по журналистика.

“Жълтата журналистика” използва похватите на свръхдраматизирането и емоционалното описание, целенасочено преувеличаване на подробностите, използването на ирония за сметка на засегнатите лица, търсене на скандали и използването на гръмки, привличащи вниманието заглавия.

Пулицър е роден на 10 април 1847 г. в град Мако (Унгария) и е син на унгарски евреин и немска австрийка. В Будапеща Йозеф се обучава от частни учители и овладява френски и немски език.

На 17 години Пулицър емигрира отвъд океана и променя името си на Джоузеф. Там се записва за доброволец в американската армия, но не постъпва в нея и използва повода, за да остане в САЩ. Установява се в Сейнт Луис, където има голям брой немски имигранти. А познанията му по немски език му дават възможност през 1868 г. да започне работа като репортер във вестник “Вестлихе пост”, издаван на немски.

През 1878 г. Пулицър купува фалиралия вестник “Сейнт Луис Диспач”, като го обединява с вестник “Сейнт Луис пост” и така се получава “Поус Диспас” – “вестник, който ще служи на народа”, както прокламира издателя в уводната статия. Постоянният девиз на Пулицър е “Никога не изоставяйте нещо, преди да стигнете до корените му. Продължавайте, докато не изчерпите проблемите окончателно”. Негов принцип е “Нито ден без кръстоносен поход срещу престъпните похвати на управниците”.

Пулицър не спира дотук, а през 1882 г. купува и вестник “Ню Йорк уърлд”, създаден 22 години по-рано. Изданието стартира с 15 хил. броя тираж на осем страници с цена 2 американски цента. През 1890 г. Пулицър построява за нуждите на вестника сградата “Ню Йорк уърлд билдинг”, която е най-тясната сграда за времето си. Междувременно изданието увеличава тиража до 600 хиляди.

Неделно развлекателното издание “Сънди Уърлд” започва амбициозно, използвайки много гравюри и рисунки, като се явява предшественик на илюстрираните списания и достига голям тираж. През 1887 г. започва да излиза и вечерно издание “Ивнинг Уърлд”.

Джоузеф Пулицър е починал на 29 октомври 1911 г. в Чарлстън (САЩ). Тогава състоянието му се оценявало на над 30 млн. долара – една огромна сума в началото на ХХ век.

През 1912 г. е открит факултетът по журналистика в Колумбийския университет с пари, отделени за това в завещанието на Джоузеф Пулицър.

В негова чест всяка година се връчва престижната американска награда за журналистика, литерура и музика “Пулицър”. Първата церемония е през 1917 година. Номинирането и оценката на кандидатите се извършва от Колумбийския университет в Ню Йорк. Наградите се присъждат годишно в двадесет и една категории, а на  победителите се дава награда от 15 хиляди долара.

Много са известните писатели, които са отличени с наградата “Пулицър” – Джон Кенеди за биография, Ърнест Хемингуей, Маргарет Мичъл, Сол Белоу, Харпър Ли, Уилям Фокнър, Едуард Олби, Тони Морисън и други.