Множество жители и гости на Моравица се събраха на Летни Никулден – 22 май по стар стил, за да отбележат заедно Деня на селото. По този повод в двора на ОУ „Васил Кънчов“ официално беше открита детска и фитнес площадка. Тя е изградена по Проект „За по-красива и приветлива среда за отдих, спорт и забавление за децата и общността в с. Моравица“, реализиран от Кметство Моравица със средства по Програма РОМАКТ на Европейската комисия и на Съвета на Европа, както и с финансовата подкрепа на Община Мездра.

Честването на празника започна с водосвет, отслужен от енорийския свещеник Дилян Иванов, след което кметът на Мездра Иван Аспарухов и кметът на Моравица Росен Ценов прерязаха лентата на новата придобивка. Сред гостите на тържеството бяха също председателят на Общинския съвет Яна Нинова, Алекс Райкова – фасилита̀тор, и Багрян Максимов – регионален координатор на Програма РОМАКТ, общински съветници, кметове и кметски наместници на села.

По-сетен отец Дилян освети овчия курбан за здраве и берекет на селото, дарен от кмета на Моравица и приготвен от майстора готвач Тихомир Благоев.

„Изключително съм радостен като виждам този пълен двор – толкова много хора, толкова много деца на едно място, каза в приветствието си към присъстващите Росен Ценов. Пожелавам ви да сте живи и здрави, да се подкрепяте и да си помагате. И най-важното: всички заедно да градим нашия общ дом – Моравица.“

В знак на благодарност за оказаната подкрепа при изграждането на новата площадка, както и при реализирането на други местни инициативи,  Ценов връчи на кмета на Мездра благодарствено писмо и благодари на всички, подпомогнали реализирането на проекта.

„Когато се хванем ръка за ръка, не се делим и работим заедно – нещата се случват, подчерта от своя страна Иван Аспарухов и допълни, че Община Мездра ще продължи да подкрепя всяка една полезна за местната общност инициатива.

За празника на Моравица на сцената се изявиха възпитаници на местния филиал на Детска градина „Роза“ и ученици от ОУ „Васил Кънчов“, танцьори от Ансамбъл „Мездра“ и от Фолклорен танцов клуб „Луд Гидия“, Смесена фолклорна група „Морава“ и Фолклорна група „Славей“, народните певици Пенка Гергова и Михаела Христова, младите вокални изпълнители от Сдружение „Новото поколение на талантите“ Данита Павлова, Тереза Стоянова и Ева Христова, поетесите Дарина Цветкова и Иванка Гьонова, оркестър „Дар“ и др.