Участници изработват хартия и рисуват със светлина във второто издание на събитието, организирано от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

 От 24 до 26 септември 2020 година във Враца ще се проведе вторият литературен фестивал „Враца – книжен град”.

Неговата цел е да събере на едно място автори и читатели, да насърчи любовта към книгите, думите и четенето, да вдъхнови хората от всички възрасти да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си.

Събитието се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев – Враца.

Официалното откриване започва от 18:30 ч. на 24 септември /четвъртък/ със спектакъл и огнено шоу на театрална група ТЕМП. Веднага след това, от 19:00 ч., врачани ще могат да се срещнат със Стефан Вълдобрев, който ще представи своята „Книга за песните”.

Специално за втория фестивален ден – 25 септември /петък/, във Враца ще пристигне атрактивният плевенски художник Деян Павлов-Джими, който ще направи демонстрации на ръчно изработване на хартия. Началният час е 10:00.

Гост на творческата вечер ще бъде журналистът Георги Тошев. От 19:30 ч. той ще представи книга и филм, посветени на актьора Георги Парцалев. Прожекцията ще бъде на открито, пред сградата на библиотеката и се осъществява със съдействието на кино „Метропол”.

Третият фестивален ден – 26 септември /събота/, продължава с „Джобни чародейства” – куклен моноспектакъл на Мануела Саркисян, в който специален участник е публиката. Началото е в 11:00 часа.

В 18:00 ч. в събота в града ще пристигне актьорът и илюзионист Ненчо Илчев. Той ще представи „Забранената книга за фокуси”, както и някои от специалните си магически трикове.

Когато настъпи залезът в третия фестивален ден, в 19:30 ч., ще отвори и ателието за рисуване със светлина на център АЛОС. Всеки един от присъстващите ще може да сътвори приказен свят с помощта на атрактивната фотографска техника light-painting. Всеки участник в това приключение ще си тръгне с подарък – необикновена снимка от своята история!

В рамките на фестивала, в дните от 24 до 26 септември, ще бъде обособено книжно изложение. Фестивалните шатри ще бъдат разположени пред Народно читалище „Развитие 1869”, за да предложат на врачани стотици книжни заглавия.

Книжното изложение ще бъде отворено от 10:00 до 20:00 часа.

Всички събития  са безплатни и ще се провеждат пред сградата на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, при строго спазване на социална дистанция и обявените противоепидемични мерки.

Партньори на фестивала са Община Враца, Народно читалище „Развитие 1869” – Враца, Регионално управление на образованието – Враца. Осъществява се с медийната подкрепа на azcheta.com и detskiknigi.com.

 Втори литературен фестивал „Враца – книжен град“

24 – 26 септември 2020 г.

 

Програма

24 септември /четвъртък/

18:30 ч. – Откриване – Интерпретация по „Малкият принц“ и огнено шоу от театрална група ТЕМП

19:00 ч. – Среща със Стефан Вълдобрев

25 септември /петък/

10:00 ч. – 18:00 ч. – Творителница „О`Писменехъ!“ – демонстрация на ръчна изработка на хартия от Деян Павлов-Джими

19:30 ч. – Среща с Георги Тошев – представяне на книга и филм, посветени на актьора Георги Парцалев

26 септември /събота/

11:00 ч. – „Джобни чародейства“ – куклен моноспектакъл на Мануела Саркисян с участие на публиката

18:00 ч. – Среща с актьора и илюзионист Ненчо Илчев

19:30 ч. – Ателие за рисуване със светлина на център АЛОС

24 – 26 септември

10:00 ч. – 20:00 ч. – Книжен базар – пред сградата на Народно читалище „Развитие 1869“ – Враца