Израелският журналист Ели Ешед създава класически шпионски трилър под формата на комикс-роман, а действието се развива в България и се основава на реални събития от нашия регион, Израел и Русия.

В интервю за No Comment  aвторът разкрива подробности за своя роман. Интервюто е от 2015 година, но  към март 2022 година информацията в него е все така актуална, а прототипът на главния герой – на свобода.

България е под заплаха. Група опасни конспиратори, – чужденци и българи, – замислят да унищожат упорития труд на поколения българи и да превърнат една свободна държава в поробена провинция, подвластна на чужда сила.

В групата на опасните супер терористи влизат българи бизнесмени – мъже и жени, руски политици и шпиони, както и експерт по кибер-тероризъм – израелски преподавател в български университет.

Тяхното желание? Да сеят хаос и насилие в България, за да помогнат на външна сила да реализира целите си!

Ще реализират ли демоничните си намерения? Само малка група български и израелски агенти могат да спрат ужасната конспирация. Но всичко и всички са против тях…

Това накратко е новият роман на израелския писател Ели Ешед – напрегната история, заимствана от днешните заглавия. Намеренията му са да я издаде под формата на комикс-роман в жанра на класическите шпионски трилъри, чийто сюжет се основава на реални събития и ситуации, случващи се в момента в Русия, Източна Европа и Израел.

Бъдещата книга описва руски заговор за превземане на България и Израел чрез използване на тайни акенти в двете страни и чрез гениална по същността си кибервойна, която може да унищожи България. Опасната конспирация е осветена и предотвартена с помощта на българскте и израелски служби за сигурност и израелски журналисти.

Романът включва реални персонажи като руския президент Владимир Путин, ръководителят на Държавната агенция за национална сигурност на България (ДАНС) и други.

 

No Comment се свърза с автора и той се съгласи да отговори на няколко въпроса:

No Comment: Защо избрахте България място, където се развива действието в книгата, която пишете? Защо не друга източноевропейска държава, където също може да намерите подобни истории?

Ели Ешед: Имам интерес към България от детството. По-специално, прочетох книга на известния немски писател Карл Май за приключенията на неговия герой Кара Бен Немси в България. На английски книгата се казва „Тайното братство“.

След това прочетох няколко книги за това как българите и техният цар са спасили евреите в България от нацистите по времето на Втората световна война и започнах истински да се интересувам от страната.

За съжаление, в Израел не се знае много за българската литература и култура. Няма преведени български романи, въпреки че има голямата общност от български евреи, имигрирали в Израел.

Има преводи на българска поезия, но като цяло, може да преброите на пръстите на едната ръка българските книги, преведени на иврит.

Най-известната съвремена книга за България, издадена  в Израел (поне най-добре позната за мен) е „Историкът“ на американската писателка Елизабет Костова.

Става дума за познатия на всички персонаж – вампирът  Дракула, и средновековните войни между българи и турци. За тази книга аз написах статия и  тя стана доста известна. Ако кажете „България“ на обикновения фен на фентъзи в Израел, той ще помисли за „Историкът“ и начина, по който там е описана България. . .

Има може би два или най-много три други български романа, преведени на иврит. Един от тях е от български писател, живеещ в САЩ.

През последните няколко години обаче има популярна детска фантастична поредица от израелския писател Елдад Илани, която се развива в средновековна България.

Досега в тази поредица има шест книги и ако попитате обикновеното момче на улицата в Израел какво знае за България, вероятно ще знае за средновековното фантастично царство България, описано в тази поредица.

 

No Comment: Какво ви свързва с България – роднини, приятели или някакви други отношения в страната?

Ели Ешед: Конкретна личност, човек, който живее в България и се казва Амит Щайнхарт. Той е преподавател там и е вицепрезидент по разузнаване и разследвания, както и и главен анализатор на компания, наречена CCI – Competitive Corporate Intelligence.

Бях на посещение, командировка в България, до град Варна и ми беше много интересно. Макар че във варненските казина има твърде  много израелци, за съжаление.

Самият аз посетих местния музей и се заинтересувах от древната праисторическа култура, която е съществувала във Варна преди да бъде унищожена от древния потоп, създал Черно море.

Там прочетох стихотворението на американския поет Уилям Мередит Пенед, написано след неговото посещение в Археологическия музей във Варна, под впечатлението, оставено от изложба на тракийски погребални маски:

„It is moving, that the eyes are still questioning

And no sadder than they are, time being what it is –

As though they saw nothing tragic in the faces

Looking down through glass into theirs.

Only clay and gold, they seem to say,

passing through one condition to the next.”

(From “Two Masks Unearthed in Bulgaria”)

 

„Във погледа им грее негасима дързост,

тъгата на епохите не ги засенчи.

На времето трагизма те не разгадават

по нашите надвесени лица.

„От глина сме и злато“ – мъдро маските мълвят

и озаряват върволицата на вековете.“

(От „Две маски, открити в България“)

 

Имам приятели в България. Аз съм масон и в България има много приятели масони. В България има няколко масонски организации и аз принадлежа към една от тях.

Те имат много важни връзки в Израел и по-специално с моята ложа в Яфа, близо до Тел Авив – място,  което свято за масоните по света. Всъщност има много повече неща за разказване, но това все още е масонска тайна.

 

No Comment: Какво е вашето мнение за службите за сигурност в България? Какво мислите – какво влияние имат те върху българското общество, бизнес и ежедневие?

Ели Ешед: Бях чел много за службите за сигурност в България, а също така чух и много, не особено тайни неща от хора в моя приятелски кръг, които знаят за тези организации, тъй като нпо някакъв начин са свързани с тях. Моето мнение е формирано от всичко прочетено и чуто, аз нямам преки впечатления „от първа ръка“. Разбрах, че по времето на комунистическото управление българските служби бяха много ефективни в опазването на властта на комунистическата партия, но и много корумпирани.

От това, което чух и прочетох, направих си извода, че те страдат от голяма степен на корупция и са обект на атаки от организираната престъпност, каято днес е по-добре екипирана технологично, отколкото службите някога са били. Не е ясно доколко българските служби за сигурност са в крак с модерните технологии изобщо.

Мога да ви кажа, че днес съществуват тесни връзки между израелските и българските тайни служби срещу общи врагове, които заплашват и вете страни – като терористичната организация „Ислямска държава“ например. Риск за сигурността представлява и Турция, която при упрвалението на Ердоган опитва да се върне в славните дни на Османските султани и може да се превърне в заплаха за Израел и България по-рано, отколкото мислите.

 

No CommentИма ли реални факти от вашата автобиография или от биография на друг реален човек, вплетени в историята, която пишете?

Ели Ешед: Като всеки писател, аз вкарвам в историята факти от реалния ми живот. В този случай не мога да говоря открито за тези факти, както поради правни причини, така и поради естеството на тайните организации, който предпочитат, ако човек знае нещо за тях,  да го запази за себе си. Или (има много такива случаи) авторът често описва измислена реалност, фикция, в която читателят да реши кое е истина и кое измислица. От съображения за сигурнст, писателят не винаги може да описва действително случили се събития.

 

No Comment:  Използвате обаче истински имена, адреси и факти за българските служби за сигурност. Има ли други реални персонажи, които описвате в историята?

Ели Ешед: В цялата история има реални хора, които и в рисунките  ще изглеждат като себе си –  като президента на Русия Путин, например.

Има и други персонажи, които се наподобяват съвсем реални личности, но не са съвсем еднакви с тях. Като например героят, чийто прототип е израелският депутат Орен Хазан – човек, който е бил управител на казино в България и след като се оттеглил е обвинен от бившите си приятели, че ги е измамил и им откраднал парите за да стартора собствен бизнес.

Той е загубил делото в процес, в който е обвинен по техния сигнал, но днес е член на Кнесета. Според българското посолство, в България той е “персона нон грата”. В романа се появява герой, базиран на неговата личност. Но все пак, това е измислен герой.

За съжаление той не е единственият. Има и други такива израелци в България, със подобни история за предателство към своите „приятели“. Ето защо израелската общност в България няма много добро име в Израел. Тези истории се запомнят. И то за дълго време.

Все пак, романът е плод на писателското ми въображение.

 

No Comment: Защо историята на вашия роман се случва във Варна? Защо не и София, която  логично е мястото, където биха могли да се случват подобни истории?

Ели Ешед: Варна всъщност е едиственото място, където съм бил в България. Единствения път, когато бях там, не успях да видя София, освен във въображението си. Въпреки това София ще се появи в романа в драматична сцена, в която цялата компютърна система на града спира в резултат на работата на лошите герои  – група от местни и чуждестранни агенти, която работи за руснаците и в резултат на загубата на доверие на българската общественост в сегашното правителство, тяхното намерение е да замени демократичното правителство на България с друго.

Сцената ще опише ужасен хаос както София, така и във Варна, който ще доведе до смъртта на много хора.

Познати места в София, които се наблюдават от компютри и мрежи,  ще бъдат унищожени в следствие на атаката. Това ще покаже доколко България,  както и останалия развит свят,  зависи от интернет и колко лесно може да бъде атакувана от малка група зли хора, ръководени от чужд интерес.

Това между другото е напълно възможно и изобщо не е измислица от друг свят. От лични налюдения мога да ви кажа, че точно това наистина притеснява службите за сигурност в Израел и в България. В това не измислям нищо.

 

No Comment: Какво мислите за ролята на Израел в политическия и икономическия живот в България?

Ели Ешед: За разлика от ролята на Израел с тайните служби на България, за което знам някои неща, тъй като се интересувам от материята, не мога да твърдя, че съм експерт в политическите и икономическите отношения на Израел и България.

От моите масонски контакти –  като цяло и без да давам подробности, които са доста тайни (извинете), – мога да кажа, че между двете държави има много по-дълбоки връзки, отколкото обществеността осъзнава и всъщност те ще стават по-силни в близко бъдеще.

Защо? Тъй като и двете страни са в подобни геополитически ситуации. Израел и България са малки държави в близост до враждебни ислямски суперсили. Освен това в Израел има голяма общност от български свестни евреи. Това казва, че връзките между двете страни ще станат по-силни в преплетени и това не е измислица.