Във Видин откриха изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

  Пътуващата изложба е експонирана в музей „Кръстата казарма“. Тя беше открита от народния представител Владимир Тошев, областния управител на Видин – Албена Георгиева и кмета на Община Видин – Огнян Ценков, а специален гост на събитието бе евродепутатът Владимир Уручев.

Инициативата се организира от Народното събрание, със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и областните управители в страната. Тя показва данни и документи за народните представители от състава на Учредителното събрание и за тяхната дейност.

„Изключително ми е приятно да приветствам идеята за пътуващата изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, поставило началото на европейското развитие на България. Радвам се, че тя гостува и в нашия град, където митрополит е бил Антим Първи, чието име свързваме именно с председателството на първото Учредително събрание, приело Търновската конституция. Факт, с който ние се гордеем. Сигурен съм, че изложбата ще предизвика вниманието на видинчани и ще обогати познанията ни за един знаменателен период от историята на България, когато се поставя началото на изграждането на модерна правова държава“ – каза Огнян Ценков при откриването на експозицията.

Той отправи поздрав към председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева за тази прекрасна инициатива и към останалите институции, съдействали за нейното организиране. Кметът пожела в навечерието на Коледа и Нова година весели празници, изпълнени с много радост и настроение.

Желаещите да разгледат изложбата в музей „Кръстата казарма“ ще имат възможност да я посетят до началото на месец януари, следващата година.