Четенето на мисли се приближи с една стъпка по-близо до реалността – учени са създали изкуствен интелект, който може да трансформира мозъчна дейност в текст, пише „Гардиън“. И докато системата работи по невронни пътеки, засечени, докато някой говори на глас, експертите смятат, че това може евентуално да помогне за комуникация с хора, които не могат да говорят или пишат.

„Още не сме стигнали дотам, но мислим, че това може да бъде основа за речева протеза“, коментира д-р Джоузеф Макин, съавтор на изследването Калифорнийския университет, Сан Франциско.

В статия за сп. „Nature Neuroscience“ Макин и колегите му разкриват как са разработили своята система с помощта на четирима участника, които имали имплантирани в мозъка електроди за мониторинг на епилептични пристъпи, съобщава БНР.

Те трябвало да прочитат на глас по много пъти комплект от 50 изречения, включително „Тина Търнър е поп певица“ и „Тези крадци задигнаха 30 бижута“. Екипът проследявал невронната дейност по време на говора.

Тези данни след това били вкарвани в алгоритъм за машинно обучение – тип изкуствен интелект, който превръща данните от мозъчната дейност за всяко прочетено изречение в поредица от числа.

За да се увери, че числата се отнасят само до аспекти от речта, системата сравнявала данните със запис. Поредицата от числа след това била въвеждана във втора част от системата, която я превръщала в поредица от думи.

Първоначално системата произвеждала безсмислени изречения, но когато започнала да сравнява последователността на думите с изреченията на глас, започнала да се учи как поредицата от числа са свързани с думите и как самите думи следват една друга.

Системата не била перфектна и допуска грешки, но за един от участниците допуснала само 3 процента грешки средно.

„Системата не чете мисли, а мозъчната дейност, въвлечена в речта“, коментира д-р Крисчън Херф от Маастрихтския университет, който не е участвал в проекта, но похвали бързината на обучението му.