Младият живописец Александър Спасич от Сърбия откри своя изложба в Художествена галерия „Кирил Петров” – Монтана.

Той представя 45 пейзажа, създадени с оригинална смесена техника – акрил и маслен пастел. Творбите му грабват не само с колорита си, но и с интересните ракурси към природни картини от района на град Власотинце, където живее и работи 26-годишният художник.

Изложбата беше представена от по-малкия брат на автора и негов колега Йован Спасич – портретист и преподавател по изобразително изкуство. Преводът от сръбски бе на директора на Регионалния исторически музей д-р Ваня Иванова.

Братислав Валчич – заместник-председател на културното дружество във Власотинце, подчерта при откриването на изложбата, че в основата на тази инициатива е дългогодишното творческо приятелство между тяхното дружество и Младежкия дом на Монтана.

Нашите на фолклорните формации – танцов ансамбъл „Младост” и певческа група „Пъстренец Jr.” са гостували във Власотинце, и техният ансамбъл е бил на наша сцена. Сега разширяваме сферата на културно сътрудничество и благодарим за протегнатата ръка на ХГ „Кирил Петров”.

През юли в галерията в сръбския град, който се намира близо до Лесковац, ще гостува със свои картини Николай Пенков.” – каза директорът на Младежкия дом Асен Асенов.

Като реверанс към гостите от Власотинце, певческа група „Пъстренец Jr.” изпълни сръбската народна песен „Дунье ранке”. Тя бе емоционална увертюра към откриването на изложбата. Макар и в камерен състав, публиката бе от ценители. Присъстваха председателят на Общинския съвет – Монтана, инж. Иво Иванов, преподаватели по изобразително изкуство, художници, представители на културните институции, журналисти.

От близо 3 десетилетия в галерията ни не е гостувал автор от чужбина.” – каза при откриването главният уредник д-р Любомир Мечков. Той съобщи информация в аванс, че в края на следващия месец младата генерация румънски художници ще бъде представена в Монтана с интересна експозиция, която ще пристигне от Букурещ.

Александър Спасич е завършил гимназия по текстил и дизайн, а през 2014 г. и Висшето технологично и художествено училище в родния си град Лесковац в катедра ”Моден дизайн”, където преподава в момента.

Участвал е в много общи изложби в галерията на Културен център – Власотинце. Представял е три изложби с брат Йован Спасич. Неговата самостоятелна изложба, наречена ”Снимки на Власоцинце” е осъществена през 2018 г. чрез конкурс, съфинансиран от Министерството на културата и информацията на Република Сърбия по програма за насърчаване на съвременно творчество в областта на културните дейности на хората с увреждания.

Александър Спасич печели награди от Светосавския салон във Вуче през 2016 г. и 1-ва награда на 56-ия Октомврийски салон в Лесковац.