Несъмнено храненето е съществена част от нашето ежедневие, не само защото без храна не може да се живее, а защото и често самият акт на слагане на масата, на сервиране, разговорите около масата – всичко това се е превърнало в традиция и очаквано преживяване в нашето ежедневие.
От незапомнени времена храната е била в основата на търговските взаимоотношения и поминъка на нашите предци. Също толкова отдавна хората са познавали множеството полезни и дори чудодейни свойства на някои от храните, на които често не сме склонни да отдаваме кой знае колко голямо значение.

Има ли полезни и вредни храни?

Отговорът на този въпрос не може да е еднозначен. Може би най-точно ще бъде, ако кажем, че по принцип не е добре да се прекалява с каквото и да било. Безспорно обаче се знае, че някои храни се отразяват изключително благоприятно върху нашето здравословно състояние. Да, трудно е човек винаги да се храни здравословно, винаги има моменти, в които ни се приисква да хапнем пържени картофки или дори хамбургер…

Обаче здравословното хранене всъщност не е чак толкова трудно или пък сложно, колкото си мислят много от хората. Множество съвсем обикновени хранителни продукти могат да ни помогнат да се почувстваме по-добре, като често това се случва без дори да го осъзнаваме. И още нещо, което е много важно – противно на всеобщото мнение съвсем не е необходимо да давате много пари, за да си купите полезна храна.

Нещо повече – много от здравословните храни, за които предстои да научите, всъщност са доста евтини, което ще направи идеята за полезното хранене много по-лесно осъществима, отколкото сте си мислили, преди да прочетете настоящата статия. А някои от здравословните храни, които по принцип са по-скъпи, често могат да бъдат открити намалени – нерядко в публикуваната от някой известен хипермаркет, например от Кауфланд брошура, можете да откриете такива оферти.

Човешкото тяло и супер храните

Възможно ли е някои храни, които консумираме, не само да са полезни, но и самият им вид да издава за кои части на нашето тяло те оказват благоприятно внимание?

Колкото и странно да звучи този въпрос, всъщност отговорът е положителен. Замисляли ли сте се някога, например, че нарязаните печурки наподобяват по форма човешкото ухо. И сега идва изненадата – не само наподобяват ухо, но и консумацията им спомага за подобряването на слуха. Как става това ли? Много просто – съдържащият се в гъбите витамин Д помага за укрепването на костите, а най-лесно и бързо това се отразява на фините костици, каквито например са и тези, служещи за предаване на звука от ухото към мозъка (наречени са чукче и наковалня).

Ако този факт ви се е сторил интересен, разгледайте и долната графика, предоставена от Kimbino, за да се запознаете с множество подобни любопитни факти за някои от храните в ежедневието ни.