Денят е известен и като Ден на Свети Лаврентий – покровител и закрилник на готвачите.

Той бил главният от седемте дякони в Рим по времето на император Валериан, който преследвал християнската църква, за да присвои богатствата й.

Римският управител залавя папа Сикст, увещава го да принесе жертва на боговете и да се отрече от вярата си, но той отказва. Когато го повеждат на смърт светият отец поръчва на Лаврентий да раздаде на бедните църковното имущество. Той раздал на бедните и безпомощните парите, пазени в църквата и посветил последните си дни в служба на Бога.

Но и той бил заловен и му било поискано да предаде скритите църковни съкровища. Лаврентий събрал всички сиромаси, които Църквата издържала и заявил: „Ето съкровищата на християнската църква“. След това бил изтезаван до смърт.

На датата на неговата смърт – 10 август, е обявен за светец от римската църква. Този ден се отбелязва от католическата и от православната църква. А всяка година в нощта на 11 срещу 12 август хората вдигат очи към небето, за да видят падаща звезда. От векове тази нощ напомня за страданията на светията. Звездите се спускат, като създават атмосфера на вълшебство и вяра в чудеса. Този звезден дъжд са Персеидите.

Свети Лаврентий е смятан за покровител и закрилник на готвачите. В различни краища на света е и патрон на пивоварите и винопроизводителите, месарите и ресторантьорите.

Готвачите, които са превърнали кулинарията от готвене в изкуство са Антонин Карем, Огюст Ескуфие, Андре Солтнер и Фердинанд Поан.

Карем е кралят на соса. Достатъчно е само да споменем сос бешамел.

Жорж Огюст Ескуфие още през XIX век бил наречен готвачът на кралете и кралят на готвачите. Той институционализира сервирането la russe поднасянето на отделни ястия. Организатор е и на менюто, и реда в кухнята.

Андре Солтнер е готвачът и по-късно собственик в Ню Йорк на ресторант Lutyce, дълго време смятан за най-добрия. През 1968 става първият готвач извън Франция, който печели Meilleur Ouvrier de France, най-високото френско отличие за готвачи.

През XX век пък Фердинад Поан прокарва пътя на nouvelle cuisine и идеята за лека и здравословна храна.

Какъв е днес съвременният готвач? Както във всяка професия, така и тук се следват подредени и предначертани нива в кариерата, в която има строга йерархия и дисциплина.

Първо си чирак и режеш купища зеленчуци. Когато научиш всяка стъпка от всяко ястие, можеш да станеш sous chef . След придобиване  на още опит ставаш шеф-готвач. А този, който докаже умението и таланта си да измисли нови сосове и ястия, става велик готвач.

Велики готвачи на нашето време са Марко Пиер Уайт, Пол Бокюс, Феран Адриа, Томас Келер, Гордън Рамзи, Марио Батали, Джулия Чайлд, Джейми Оливър и Рудолф ван Веен.

Снимка: gotvarstvo.bg