Кои са КГБ ?

Това е сравнително млада фондация, основана през 2012 г. от носителки на титлата „Мисис Баба“ и нейния председател г-жа Ваня Георгиева.

Пред “Зов нюз” Ваня Георгиева разказва:

“Ние сме Фондация от 10 дами, които се обединихме в желанието да творим добро извън личните и социални ангажименти, наложени ни от Живота. Така вече 8-ма година вървим по този път, като разчитаме най-вече на добродетелни дарители и благотворителни събития, които самите ние организираме периодично.

Фондация КГБ- Клуб на Готините Баби има няколко кампании, но основната е “Колкото повече – толкова повече”, посветена на студенти със специални потребности.

Всяка година поддържаме по средно 10-на студенти , които са с увредено зрение, слух или на инвалидна количка. Въпреки техните физически притеснения, мотивацията им да продължат образование и да се реализират в страната ни, като пълноправни и пълноценни граждани, е завидно висока.

Тази учебна 2019/2020 година започна и обичайно през декември, на традиционен Коледен обяд , който организираме с младежите, плащаме тяхната стипендия за първи семестър, а на Великден – стипендията е за втория им семестър. Размерът на тези стипендии много зависи от средствата, които сме успели да съберем.

Отношенията ни са, като в малко семейство. Споделяме, търсим решения на злободневни въпроси или се радваме на техни постижения.

Един от най-големите проблеми е транспортът, особено за тези в инвалидни колички. Опитвали сме многократно да съдействаме в решаването му, в това число и чрез общината, и чрез СУ, но на този етап единственото решение е плащане на сума, която отива само и единствено за този проблем на всяко едно от децата в инвалидна количка.

Другият огромен проблем е намиране на работа на вече завършилите. Обществото ни, макар и отварящо се постепенно, все още не е напълно готово да интегрира безусловно тези младежи.

Студентите с увредено зрение и слух имат друг вид проблеми, които разбираемо пак опират до средства, средства необходими не само за образованието им, но и за ежедневни нужди, различни от тези на хората с добро здраве.

Децата ни са с разностранни таланти, едни пеят прекрасно, други рисуват, трети са музиканти. Имаме параолимпиец, имаме тенисист, който е покорил с инвалидната си количка редица европейски кортове и е носил медали и купи за България.

Друг младеж, въпреки уврежданията си, се качи на Мусала.

Имаме активно спортуващи волейбол за хора в инвалидни колички и т.н. Много може да се споделя за самите деца, за техните индивидуални възможности, таланти и копнежи, които ние с радост опитваме да подпомагаме.

Тази година имаме две нови попълнения: Десислав и Полина. И двамата са незрящи и родом от гр.Враца, но Деси от 3 г. живее и учи в София, в СУ “Климент Охридски ”  – социални дейности, а Поли живее и учи в гр. Враца ,”Св. Св.Кирил и Методий” филиал, град Враца – социална педагогика , 3 курс.

Малкото ни семейство ги приобщи единодушно и с радост. Предстои да опознаваме техните светове, което винаги е взаимен процес на отваряне и споделяне.

Средствата, изплатени до стотинка на студентите, имат прозрачния си ход и ние държим на тази прозрачност, за да запазим уважението и доверието на всички наши дарители.