Google дава временно свободен достъп до премиум елементите на платформата си за видеоразговори и конференциии Hangouts. Причината са мерките за ограничение на разпространението на коронавируса.

Безплатното използване на платформата ще продължи до 1 юли и важи за целия свят. Това позволява провеждането на бизнес срещи, лекции или обучения с до 250 учстници едновременно, както и възможността за последващо използване на записаните онлайн разговори.

Мярката, която беше оповестена в началото на март в блога на Гугъл, е резултат от решението на компанията да помогне на фирмите и училищата по света, на които им се налага да преминават към дистанционна форма на работа и обучение.

Достъпът ще бъде даден на компаниите с G Suite профили, както и на училищата, регистрирани в безплатната система G Suite for Education.

Безплатно ще може да се използва провеждането на онлайн бизнес срещи, конференции, лекции и уроци с 250 участници едновременно. Ще може да се излючва на живо с достъп до 100 000 зрители за „онлайн стая“ – това  един от популярните начини за извършване на платени онлайн конференции или обучения, като до „стаята“ се предоставя достъп само на определени зрители, съответно максимум 100 000 наведнъж.

Използващите платформата ще могат да записват срещите и да ги запазват в Google Drive за последващо многократно използване.

Подобен достъп до Hangouts Гугъл направи по-рано за Виетнам и за автономния китайски регион Хонг Конг. Hangouts, както и повечето услуги на Гугъл, са недостъпни в Китай от 2010 година, когато комунистическата държава започна да използва срещу американския гигант своята система за цензуриране на интернет Great Firewall.