Фолклорни формации от България, Гърция, Полша, Румъния, Украйна, Унгария и Холандия ще участват в 14-тия Международен фолклорен фестивал – Монтана 2019. Всички гостуващи групи ще танцуват на откриването на събитието, което е в навечерието на Празника на Монтана – Свети Дух.

Двама абитуриенти, избрали за балната си вечер национални носии, ще дадат началото на  фестивала. Моника Езекиева и Майкъл Боянов са дългогодишни танцьори от ансамбъл „Младост”, но за пръв път ще влязат в ролята на водещи на церемонията по откриването на фестивала. По традиция той започва с химните на държавите участнички и приветствено слово на кмета Златко Живков.

Церемонията ще започне на 16 юни в 19:30 ч. на откритата сцена на пл. „Жеравица”. При дъждовно време фолклорният спектакъл ще е в Драматичния театър.

 

На самия празник – 17 юни, танцовите състави ще участват в литийното шествие от новия храм „Свети Дух” до централния площад.

Непосредствено след тържествения водосвет, който ще бъде отслужен от високопоставени архиереи на Българската православна църква, те ще представят най-силните танци от репертоара си в концерт с начален час 11:30.

По традиция на Свети Дух е българската вечер от програмата на Международния фолклорен фестивал – Монтана 2019. След 19 ч. на сцената ще се надпяват и надиграват всички фолклорни състави от града домакин – „Младост”, „Огоста”, „Пъстрина”, „Пъстренец Jr.”, „Северняци” и „Ситница”.

Концертите на формациите от чужбина и партньорските им групи от града домакин ще се провеждат вечер от 19 ч.

Във вторник (18 юни) ще се изяви ПТА „Пъстрина” и приятелските му групи от Амфилохия – Гърция, и Кечкемет – Унгария. Наситен на ритми и багри ще е концертът в сряда (19 юни), на който ще бъде представен български, полски, украински, румънски и холандски фолклор. Фолклорен танцов състав „Ситница” ще открие програмата с гостите си от „Дабровица” – Полша. След тях ще се развихрят украинските деца от ансамбъл „Дружба” и „Северняци” от ОДК „Ние, врабчетата”. На финала те ще отстъпят сцената на ансамбъл „Младост”, техните стари приятели от състава за народни песни и танци „Падуреанка” от Румъния и новите им познати от група „Онс-Борехуд” – Холандия.

Част от българските групи ще върнат творческата визита на гостите на фестивала. Още това лято „Младост” заминава на фестивал в гр. Дева, а „Пъстрина” – на турне в Гърция. „Северняци”, които вчера се завърнаха от Словакия, вече са поканили за следващото издание на Международния фолклорен фестивал – Монтана, група от Кежмарок.