През последните дни се появиха слухове, че Ferrari подготвя премиерата на ново спортно купе, изградено на базата на кабриото Portofino. Те се оказаха истина и италианската компания представи най-новия си модел, който е получил името Roma.

От Маранело уточняват, че кръстеният на италианската столица модел представлява едновременно почит към Вечния град и отправка към 60-те години на миналия век. Дизайнът на купето трябва да припомня епохата на „долче вита“ (сладък живот), в която се появиха култови модели на Ferrari, в това число семейството 250GT (Berlinetta Lusso и 250GT 2+2).

Новото купе е запазило 3,9-литровия V8 двигател, който развива мощност от 620 к.с. и 760 Нм, като в случая той е съчетан с нова 8-степенна роботизирана скоростна кутия, разработка на Ferrari. Тази трансмисия е с 6 кг. по-лека от предишния „автомат“ със 7 предавки, като предлага и по-бързо превключване. Нова е и изпускателната система на автомобила.

Теглото на Roma е 1472 кг., като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,4 секунди, а до 200 км/ч – 9,3 секунди. Максималната скорост е 320 км/ч. За първи път „гран турър“ на Ferrari получава система Side Slip Control с 5 позиции. Освен това, автомобилът може да се похвали с активен спойлер, интегриран в задното стъкло и система Dynamic Enhancer, която регулира работата на спирачките в зависимост от условията на пътя.

Интериорът на спортното купе предлага напълно нова концепция, тъй като са направени две отделни капсули за водача и спътника му. Roma има нов волан, 16-инчов приборен панел (диагоналът на мултимедията е 8,4 инча), както и специална функция „комфортен достъп“. Благодарение на нея колата няма нужда от дръжки на вратите. Има и допълнителен дисплей за пътника до шофьора.