Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) одобри ново лекарство за отслабване. Според специалистите то ще промени из основи начина, по който хората се борят със затлъстяването. Нещо повече – това е първият подобен медикамент, който агенцията одобрява през последните години.

Wegovy се произвежда от датската фармацевтична компания Novo Nordisk. Това е първото лекарство за отслабване, което FDA одобрява от 2014-та. То обаче не е съвсем ново.

Същото лекарство, наречено семаглутид, се използва от години наред в САЩ и други страни срещу диабет. Наскоро обаче нови проучвания откриха, че различна дозировка от този медикамент може да потиска апетита силно и ефективно.

В изследване, публикувано по-рано тази година и включващо почти 2000 възрастни души от 16 страни, страдащи от затлъстяване, учени откриват, че дълготрайното лечение с лекарството води до почти 15 процента загуба на теглото.

Някои от хората дори са отслабнали много повече – над 30 процента от проучваните хора са свалили 20 процента от своето телесно тегло. Според учените резултатите са впечатляващи.

„Никое друго лекарство не води до подобни нива на отслабване“, коментира Рейчъл Батерам от Университетския колеж в Лондон. – За първи път хората могат да постигнат посредством лекарства онова, което бе възможно единствено чрез операция за отстраняване на излишните килограми.“

След като привлича вниманието на FDA, в петък агенцията обяви, че Wegovy (семаглутид) е одобено за хронично контролиране на теглото при възрастни, които или страдат от затлъстяване, или са с наднормено тегло (и които имат най-малко едно състояние, породено от излишните килограми – например високо кръвно, диабет тип 2 или висок холестерол).

Терапията, която би трябвало да бъде стартирана от Novo Nordisk в САЩ през юни – включва инжекции с хормона GLP-1 (глюкагоноподобен пептид 1) веднъж седмично. Той кара хората да се чувстват сити и съответно – да ядат по-малко.

Преди да одобри лекарството, FDA е взела предвид резултатите от четири отделни двойно слепи клинични проучвания (с контролен елемент – плацебо), продължили 68 седмици и включващи общо 4500 пациенти. Всеки един от тях е получил на произволен принцип или Wegovy, или плацебо.

Разликите в резултатите между отделните проучвания са били несъществени и са зависели от параметрите, зададени от изследователите, но според Novo Nordisk средната загуба на тегло от 17 до 18 процента е била задържана за период от над 68 седмици при хора със затлъстяване (и без диабет тип 2), които са приемали Wegovy наред с диета с редуциран калориен прием и увеличена физическа активност.

За сравнение, контролната група с плацебо е отслабнала значително по-малко. В едно от проучванията хората, приемащи Wegоvy, са свалили 14,9 процента от телесната си маса, докато групата с плацебо – едва 2,4. Всички останали условия, на които са били изложени хората, са били сходни, което предполага, че семаглутидът наистина помага при контролирането на апетита.

Като се има предвид факта, че приблизително три четвърти (73,6 процента) от хората в САЩ над 20-годишна възраст страдат или от затлъстяване, или от наднормено тегло, учените се надяват, че новото лекарство ще помогне на хиляди души да регулират своя хранителен прием.

И все пак, важно е да отбележим, че много от участниците съобщават за леки до умерени странични ефекти, включително гадене, диария, повръщане, запек и коремни болки. Те дори са накарали някои от хората да се откажат от клиничното проучване. Онези обаче, които или са преживели страничните ефекти, или въобще не са ги изпитали, загубата на килограми би могла потенциално да промени живота им.

Източник: Obekti.bg