Екипът на Facebook е в процес на разработка на устройство, което умее да пренася мислите от човешкия ум на екрана на компютър.

Според проучване на Nature Communications, на този етап алгоритъмът е способен да разчита само малък набор от думи и фрази, но използването на устройството не се нуждае от оперативна намеса и имплантирането на елементи в мозъка. Идеята на разработката е да позволи на хора с парализа да продължат да комуникират ефективно.

„Възможността да разпознаваме дори малък набор от команди може да позволи взаимодействието с голям набор от приложения на съвременните системи за виртуална реалност.

Представете си свят, в който науката, развлекателните програми и уредите от домакинството са достъпни чрез мисъл. След десетилетие може да сме способни да пишем текстови съобщения с мисъл. Преди време това се смяташе за невъзможно. Сега сме много близо до създаването на технология, която прави връзката между компютри и хора реалност“, пишат от Facebook в своя публикация.

Амбициозният проект бе представен за пръв път през 2017, а към днешна дата устройството, което да направи четенето на мисли – реалност, е факт.