Новогодишният празник поставя началото на един красив, продуктивен и много щастлив период, в който много желания се сбъдват. Дългата традиция за празнуване на Нова Година е свързана обаче и с много суеверия, които и до днес вълнуват много хора.

Повечето вярвания са свързани с неща, които никога не трябва да правим, ако искаме плановете и желанията ни наистина да се сбъднат през идната година. Едно от важните вярвания се отнася до емоционалните връзки с близки хора. А именно, че никога не трябва да забравяте да честитите на близките си Нова Година, защото по този начин ще се разделите от тях през следващата година.

Финансовата сигурност е едно от нещата, към които всеки от нас се стреми. С това е свързано и твърдото убеждение, че на 31 декември и 1 януари не трябва да се вземат пари назаем, защото подобно начало на новата година предвещава нови 12 месеца материални проблеми.

Не изнасяйте нищо от дома на 1 януари! Това поверие се отнася до абсолютно всичко. Смята се, че на този ден не трябва да изхвърляте дори боклука. Има и хора, които вярват, че на този ден не е добре да се чистят и килимите.

Като че в тон със сексизма напоследък, се налага едно от старите вярвания, че първият човек, който влезе в дома след полунощ, не трябва да бъде жена. В миналото се е смятало, че жените носят неприятности. Вярвало се е също, че първият човек, който влезе в дома, не трябва да е с руса или червена коса. Разбира се, това не означава, че не трябва да приемате руси или червенокоси роднини, добър приятел или партньор, които ще дойдат на партито ви след полунощ.

Пилешко или пуешко месо никога не трябва да се ядат в първия ден на новата година. Причината е, че в миналото птиците са били считани за нечисти. Затова се смята, че мръсотията, която внасяте в дома си по този начин, никога няма да бъде почистена през цялата година.

Суеверие твърди също, че не е добре да се работи на 1 януари. Голямата ангажираност, особено стартирането на нови дейности в този ден, означава, че годината няма да бъде просперираща, а напротив, ще бъде обречена на провал.

Сред обществото съществува и вярване, че никога не трябва да вършите домакинска работа на църковен празник. Същото вярване важи и за Нова Година, но хората вярват, че на този ден дори не трябва да мием чиниите си.

Опитайте се да бъдете в добро настроение, тъй като съществува вярване, че емоциите, които ще имате на 1 януари, ще ви следват през цялата година.

Старите сърби вярват, че дори вятърът може да бъде добър показател за това каква ще бъде следващата година. Ако няма вятър или духа от юг, това означава, че следващата година ще бъде добра и ползотворна. Ако духа вятър от изток, годината ще донесе нещастие и неприятности.

Източник: actualno.com