2019 година бе изпълнена с множество пробиви в науката, медицината, технологичния сектор, астрономията. Темповете, с които технологиите се развиват, определено надминаха очакванията на мнозина и успяха да отговорят на някои въпроси, чийто отговор търсим от години.

Какво се случи през изминалата година?

В Космоса

През 2019 година, учени за първи път успяха да заснемат черна дупка, да стъпят на обратната страна на Луната и да пуснат в движение космически кораб в орбитата на Земята, който се движи и захранва само от слънчева енергия.

2019 година определено ще бъде запомнена с първото заснемане на супермасивна черна дупка, намираща се на 54 милиона светлинни години от нас. Масата й е равна на тази на 6,5 млрд. слънца.

Въпреки лошото качество на снимката, тя успя да докаже, че черните дупки са тъмни сфери, обградени от светлинен ореол, съобщава Businessinsider, а информацията цитира и сп. “Мениджър”. Китайската космическа асоциация успя да приземи своя космическа сонда на обратната страна на Луната. С това Китай стана първата и единствена досега държава, успяла да разкрие тайните на тъмната страна на единствения Земен спътник. Роувърът на китайците кацна в един от най-големите кратери на Луната, широк 1550 мили и образувал се преди 3,9 млрд. години след огромен сблъсък с друго космическо тяло.

Японската космическа асоциация успя да приземи сонда на астероид, намиращ се на 5,5 милиона мили от Земята. „Хаябуса-2“ пристигна до космическото тяло още през лятото на 2018 година, но едва през 2019 успя да се приземи на него.

С изследванията на астероида, учените се надяват да разберат дали е възможно такива астероиди да са докарали живота на Земята при сблъсъците с нея преди милиарди години.

Още през първия ден от 2019 година, „New Horizons” на НАСА засне мистериозен плосък космически обект, намиращ се на 4 милиарда мили от Земята. Това е най-далечният обект, с който човечеството някога е имало досег.

Учени успяха да регистрират за първи път в човешката история „марсотресение“, което е версията на земетресение на Червената планета. От тогава са регистрирани над 100 сеизмични събития, 21 от които се предполага, че са трусове.

Космическият кораб на НАСА „Voyager” 2 излезе извън пределите на Слънчевата система и навлезе в дълбините на междузвездното пространство.

Снимка: NASA

Учени от НАСА също така откриха и първата планета с вода, която нарекоха Суперземя поради големите й размери. Тя обикаля около звезда джудже и се намира на 110 светлинни години от нас.

На Земята

На територията на нашата планета също бяха направени изключително важни открития и заключения, които ще ни помогнат за бъдещото ни оцеляване като вид.

Климатични промени

Климатолози установиха, че Антарктическите и грендландските ледници се топят с безпрецедентни темпове. Само о-в Грендландия губи по 286 миларда тона лед за година като преди 20 години тази цифра е била едва 50 милиарда. Антарктика от своя страна губи по 252 милиарда тона лед годишно.

Освен това климатолозите изчислиха, че нивото на световния океан ще се покачи с цели 91 сантиметра до 2100 година, ако топенето на ледници продължава със същите темпове. Прииждащата вода ще засегне около 630 милиона души, които живеят в близост до крайбрежията или по острови.

Флора и фауна

Доклад на Обединените нации разкри, че между 500 000 и 1 милион вида растения и животни има голяма вероятност да изчезнат през следващите десетилетия заради човешката дейност. Това включва 40% от земноводните, повече от 33% от морските бозайници и корали и поне 10% от насекомите.

Геология

Друго интересно откритие на геолози беше намирането на изгубен континент, който в момента е в дълбините под Европа.

Преди стотици милиони години на Земята е имало само 1 континент – Пангея. По време на процеса на неговото разделяне на по-малки части, 8-и континент се „приплъзнал“ под южна Европа преди около 120 милиона години.

Антропология

През април антрополози откриха зъби и кост от пръст на нов вид човекоподобни. Нарекоха новия вид Homo luzonensis, на името на филипинския остров, на който бяха открити останките. Оказва се, че видът е обитавал Земята преди едва 50 000 години.

През август 2019 година пък, учени откриха най-старият череп на човекоподобен предшественик. Той принадлежи на вида австралопитеци и е на 3,8 милиона години. Черепът разкрива, че този вид хора били с продълговати лица и голямо чело.

Освен това стана ясно, че по всяка вероятност всички модерни хора произхождат от териториите на днешна Боцвана, на юг от река Замбези. Тази теория подкрепя тезата, че модерният човек е мигрирал от Африка и след това се разпростира из целия свят, а не е живял едновременно на няколко места.

Физика и медицина

Голям пробив бе направен през лятото на 2019 година, когато изследователи успяха да заснемат квантово преплитане на камера за първи път.

Според квантовата механика, две частици могат да бъдат съединени и разделени и въпреки това да бъдат свързани една с друга. По този начин едната частица афектира другата, независимо от големината на разстоянието, на което се намират една от друга.

Този феномен измъчва Айнщайн по време на научната му дейност, но той не вярва в истинността му до последно.

Големият пробив на медицината от тази година отдаваме на учените, които успяха да открият ваксина срещу еболата.

През юли беше обявена епидемия от болестта в Африка, които алармираха хората по целия свят. За щастие обаче две експериментални лечения се оказаха успешни и спасиха над 90% от заболелите в Конго.

Снимка: GettyImages

Друг също голям пробив беше откритието, че ХИВ/СПИН вируса всъщност е лечим, но само при определени обстоятелства. На пациент, болен от левкемия, беше присаден костен мозък, от донор, притежаващ специален протеин в кръвта, който блокира вирусните клетки на СПИН-а.

Откритието в никакъв случай не означава, че е намерено решение за справянето с болестта, но дава надежда за бъдещите открития и че скоро ще има начин, по който хората да бъдат лекувани.

Друго важно откритие, свързано с нашето здраве, бе това за вредните ефекти от пушенето на електронни цигари. През тази година бяха регистрирани стотици случаи на смърт вследствие на пушенето на течности.

Това ни даде представа за факта, че пушенето на електронна цигара и никотинова течност не е алтернатива на тютюнопушенето и може да се окаже много по-вредно от него.

Освен това бяха направени големи пробиви в генното модифициране. Въпреки проблемите от етическо съображение, в съвсем скоро време по всяка вероятност ще можем да редактираме своите ДНК молекули и тези на току що заченатите бебета и по този начин да се предпазим и дори да елиминираме всички генетични болести.

Любопитно

По-рано тази година изкуствен интелект за първи път успя да победи някои от най-големите покер играчи в света. Събитието се проведе в рамките на 12 дни, а участие в него взеха 15 души.