Химическото чистене е изключително удобен и ефективен начин да поддържате дрехите си за продължителен период от време. То притежава няколко основни предимства, които включват:

  • пестене на време и усилия заради експресното и добро обслужване;
  • предпазване на по-чувствителните тъкани на дрехите с по-фина материя;
  • спестява пари в дългосрочен план;
  • евтино е.

Тези му предимства го правят все по-популярно спрямо другите начини за пране и поддръжка, които изискват  закупуването на оборудване за дома, като използването на пералня или гладенето с ютия. Въпреки че на пръв поглед процесът на химическото чистене и пране не изглежда нещо особено, той се състои от няколко основни етапи, всеки от които изисква достатъчно внимание, за да бъде извършен по правилния начин. Ето и кои са стъпките, през които минава целият процес, и които го правят много по-ефективен от прането.

Маркиране

Вашите дрехи са маркирани, за да се гарантира, че могат лесно да бъдат проследени, докато са в процес на почистване. Маркирането гарантира, че различните видове облекло не се смесват и никой клиент не пропуска да остави някоя част от облеклото си или не получава нещо , което не е негово по време на доставката. Това е ключов етап, който осигурява възможност на конкретната фирма да действа подредено и е знак, че се действа професионално.

Преглед

За разлика от обикновеното пране, при което повечето хора неглижират преглеждането на облеклото, при химическото чистене се изисква внимателна инспекция. Нейната основна цел е да провери за наличие на останали предмети по джобовете, скъсани връзки на обувките, липсващи копчета и т.н.

Откриване на петна

Всяка дреха е подредена и проверена за петна, които може да изискват специално внимание. Упоритите петна се третират преди дрехата да бъде поставена в машината за химическо чистене, като тяхното премахване е доста по-вероятно отколкото при прането или използването на специални препарати. Тази стъпка е от сериозно значение, защото в противен случай има риск петната да не изчезнат и в крайна сметка клиентът да остане недоволен.

Химическо чистене

Дрехите се сортират и поставят в машината за химическо чистене, което донякъде наподобява разделянето при прането. Ако има допълнителни инструкции за обработка на етикета на дрехата, те се спазват. Сортирането зависи от различните видове цвят и препоръките за почистване на производителя. Подобните артикули се почистват заедно. Използваният разтворител разтваря всички мазнини  и отстранява частиците пръст от облеклото по начин, който се различава от прането. Почистващата машина центрофугира облеклото и разтворителя. Това действие на въртене помага и за отплуването на частиците мръсотия. След това разтворителят се източва и дрехите се изплакват с пресен разтворител. Свежият разтворител отмива всички остатъци от мръсотия, които може да са останали. След това облеклото се суши в съответствие с инструкциите за грижа на производителя. Температурата, използвана за сушене, зависи от вида на тъканта. Различните видове тъкани изискват различни температури на сушене.

Финално преглеждане и опаковане

След като мине същинският процес на химическото чистене, всяка вещ се преглежда още веднъж, за да е сигурно, че процедурата е преминала успешно и без дефекти. Процесът на химическо чистене обикновено е доста ефективен, особено за премахване на петна петна от масло, като същото не може да се каже за прането. Има обаче и други видове петна, които могат да се окажат изключително устойчиви и трудни за премахване, и които е възможно да не са били заличени при предишните етапи. Те се отстраняват с помощта на пара, прахосмукачка или дори пране и употреба на вода, ако е необходимо. 

Експертите от Mediaclean съветват да направите обстоен преглед на дрехата, която получавате, за да сте сигурни, че процедурата е била ефективна и че цялото ви облекло е налично.