„Децата не трябва да ползват пиратки без надзор на възрастен до тях.“

Това коментира комисар Тихомир Тотев, директор на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в град Варна за Агенция „Фокус“.

„От опита, който имам, ще кажа, че възрастните трябва да са отговорни“, коментира той.

Според него родителите трябва да наблюдават къде се хвърлят тези пиратки. Той добави, че това е изключително важно, за да не се допускат инциденти.

Пиратките, римските свещи, ракетите и други подобни пиротехнически изделия не трябва да се хвърлят безразборно и в неизвестна посока.

Особено важно е да е отбележи, че пиротехническите изделия не трябва да се държат в ръце, след като вече са запалени.

Използването им в празничната нощ и хвърлянето им от терасите е съпроводено с риск за попадането им в долните апартаменти или тези на най-близките сгради.

„В навечерието на новогодишните празници се увеличава вероятността от възникване на пожари на обществени места и в домовете, като най-честите причини са неправилната експлоатация на електрическа украса, свещи, бенгалски огън, също използването на пироефекти – ракети, фойерверки, пиратки и други, оставени без надзор електронагревателни уреди, както и отоплителни уреди на твърдо гориво.“ Това каза инсп. Цвятко Дешев, говорител на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН)-Пловдив.