“Прането ухае, излиза свежо и пухкаво от пералните машини, но въпреки това може да е заразено с микроби. Бактериите може да се пренасят към хората чрез свежото пране”, обясняват експерти от Bonn University Clinic в доклад, публикуван в Applied and Environmental Microbiology.

“За първи път доказахме, че пералната машина може да пренесе устойчиви на антибиотици микроби върху хората”, обяснява Мартин Екснер, директор на Института по хигиена към Университетската болница.

За здрави хора, които използват пералня, това няма значение, казва директорът на проучването Рикарда Шмитхаузен. Лекарите виждат потенциален риск за уязвими групи – такива с понижен имунитет, тежко болните, хора с хронични рани или такива с катетри, с гнойни рани или инфекции, както и новородени.

Тенденцията да се пере с енергоспестяващи програми, щадящи околната среда (кратки цикли и при ниски температури) не са препоръчителни за хора с чувствително здраве: за да бъдат убити микробите, температурата трябва да е най-малко 60 градуса, казва Шмитхаусен.

„Резултатът от проучването не бива да тревожи повечето хора. Само за малка част от населението има потенциален риск“, акцентира директорът на Института по хигиена към Vivantes Kliniken в Берлин.

Бактериите са навсякъде – те бързо умират на сухо, но при влага избуяват много бързо. Високите температури при пране, сушилните и ютиите ги унищожават.

Източник: National Geographic